tisdag 1 februari 2011

Ömma sosse-tår.


Vilka ömma tår jag trampat på, Ulf, Anders och Öbon, när det gäller min blogg om Tyvärr, Tyvärr.
Såhär är det:
Jag är en stor beundrare av den gamla genuint goda socialdemokratin, hela folkrörelsesjälen som jag är så innerligt stolt över att ha vuxit upp i. Jag är tacksam för att våra skattepengar finansierat vårt fantastiska sociala skyddsnät. Socialdemokraterna Per Albin Hansson och Tage Erlander - till stor del folkhemmets arkitekter, skapade det Sverige som blev förebild för resten av världen. Så länge är jag snäll i mina utlåtanden.
Men sen kom politiker som Palme, Sten Andersson, Schori, Göran Persson, Mona Sahlin m.fl med toppstyrda sossekommuner som totalt tappat hela den goda ursprungstanken.
Och nu är jag inte ett dugg nådig längre, och om detta må ni tycka vad ni tycka vill!

Det Sverige jag ser idag skulle förmodligen få PerAlbin och Tage att vända sig i gravarna.
Jag står fortfarande fast vid att nya tidens sossar med sitt bidragsSverige fråntog människan det oh så viktiga egna ansvaret, även om jag uttryckte mig drastiskt.

I några år bodde jag och min familj som utvandrad i USA, vi hade två små barn när vi flyttade ut, och födde ett barn där. När vi efter några år drevs av hemlängtan återinvandrade vi. Då ringde försäkringskassan upp mig, och sa att de noterat att vi nu hade tre barn, och att inget av dem fått barnbidrag under flera år.
-"Det stämmer, men vi har inga såna krav, vi har bott utomlands av egen vilja."
Nä, men det ska ni ha i alla fall, ge mig ett konto, så sätter vi in en klumpsumma på hela beloppet.
Say nomore.
Såååå.
Och jag är riktigt, riktigt arg på de som sumpade detta fantastiskt utvecklingsbara parti. Men jag "hatar" inte.

Själv kommer jag att förtsätta att se saker som de är. I mitt tycke.
Vill ni se helt okritiskt på S, som ofelbara och oantastliga, så kommer ni att bli arga på mig i fortsättningen också.
Petter, läs:
Expressen

13 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-01 13:24

    bidragsSverige - ett problem i den borgerliga retoriken är tyvärr, att man (av slarv eller försåt?) kallar nästan alla transferiringar för bidrag, äve de som är fösäkringar såsom sjukförsäkring och a-kassa, där jag direkt eller indirekt (genom skatt och arbetsgivareavgift) har, oftast med råge, betalat mina försäkringspremier, det jag får ut är inga "nådiga" bidrag, utan försäkringsersättningar jag har rätt till!

    SvaraRadera
  2. "Bidragen" ökade och ökade,men av vilken orsak ???Jo,alla dem som missbrukade detta system ökade årligen,sedan början på 70-talet.När moralen långsamt dog ut i Sverige,blev också köerna till dessa "bidrag" längre..Givmildheten ett världsbekant begrepp,som mun till mun metoden även nått avlägsna länder i Afrika.Kanske en av orsakerna till att folk "fotvandrar" till detta nordliga land ??? Nu tycks det slå tillbaka på de "pursvenska" !!!M.a.o arvet från Socialisternas regeringstid,som nuvarande 7-klövern valt att trampa vidare med...till allas förfång.

    SvaraRadera
  3. Nej Carina, jag ser inte S som ofelbart och oantastligt, och det är skönt att du nu nyanserar dig lite och att du inte hatar.

    :-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Ps, jag är alltså inte socialdemokrat för fem öre, men uppenbarligen läste jag ditt inlägg som även Ulf och Thorsten gjorde.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-02-01 14:59

    Nej då, inga ömma tår. Men rätt ska vara rätt och det var bra att du korrigerat en del. Jag delar i viss mån din kritik från Persson och framåt. Bl.a min syster var med i Katrineholm när Persson "döptes" till HSB. Den utvecklingen får hela rörelsen idag betala med en fruktansvärd uppförsbacke. Vi får väl se om de lyckas komma upp på krönet igen.

    SvaraRadera
  6. Skriver under direkt på denna "mitt-i-prick" beskrivning.Sossarna igår var med Per-Albin Hansson ett helt annat parti. Idag kretsar frågorna mer runt HBT,multi-kulti och genustänk.
    Vad de gamla sossarna söker hittar de förslagsvis idag hos Sverigedemokraterna och detta parti kommer att växa,sanna mina ord.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  7. Är det verkligen sant att när har bott utomlands (och har barn)så får man barnbidrag retroaktivt för den tid man bott utanför Sverige när man flyttar tillbaks?Kan det stämma?/Petter

    SvaraRadera
  8. Vartenda ord är sorgligt nog sant, Petter, och då börjar man ju undra över alla andra som blir lika generöst bemötta.....inte bara när det gäller barnbidrag.
    Jag korrigerade inte det jag skrev i "tyvärr, tyvärr?" Jag står för min drastiska beskrivning, ovanstående inlägg var en förklaring, en bakgrund, till varför jag är så ursinnig på detta parti.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-02-02 12:36

    Dina söner är vuxna nu, så det är en tid sedan Du fick retroaktivt barnbidrag. Systemet har ju dragits åt, på gott och ont (att inte få pengar man trodde sig ha rätt till är vanligare än motsatsen), så jag är inte säkert om det fortfarande gäller på samma sätt, hur reglerna är utförda m a p mantalskrivning och längd av frånvaron. Det omvända problemet är annars vanligt för återvändande svenskar (missionärer, i företagtes tjänst o s v) som redan efter några år åker ur systemen!

    SvaraRadera
  10. Blotta tanken är bara så himla motbjudande. Vi kom hem, köpte ett jättehus på 3000 kvadratmeter tomt i Sveriges mest förmögna kommun, och försäkringskassan envisades mec att pracka på oss allas pengar.
    Jag hoppas vid min Gud att det inte fungerar så fortfarande.

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-02-02 20:12

    Även om Ditt exempel är något extremt finns det faktiskt poänger med icke behovsprövat barnbidrag och med inkomstbortfallsprincipen, att man får sjukpeng och a-kassa i relation till förlorad inkomst:
    Behovsprövning skulle, tillsammans med behovsprövat bostadsbidrag mm öka marginaleffekten på låga till mellanstora inkomster och ett system där även folk med högre inkomster får barnbidrag och inkomstrelaterade ersättningar ger även dem något av de pengarna tillbaka man betalat i skatt och avgifter. En utveckling mot grundtrygghet och behovsprövning skulle betyda att medel- och överklassen nästan bara betalar in utan att få något tillbaka, vilket eroderar stödet för välfärdsstaten och gynnar privata försäkringslösningar där försäkringsgivaren väljer bort "riskgrupper".

    SvaraRadera
  12. Vill inte ha behovsprövning, köper alla dina argument.
    Men det krävs stoooooor försiktighet med allas vår ekonomi, jag vill känna absolut förtroende för att pengarna inte rinner mellan fingrarna på big spenders. Det är detta som jag vill visa med mitt exempel. Tror faktiskt att det inte spelar roll att detta hände för ett tag sen.......

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-02-03 10:22

    Ja, det är klart, inte dela ut pengar i onödan. Därför vill jag att en enda utbetalare ska sköta alla transfereringar (sjukpeng, a-kasse, försörjningsstöd), gärna FK om den får resurser till detta. Då är en handläggare ansvarig för alla pengar Du får, stämmer av det hela och ser till att Du inte får dubbla ersättningar av misstag (vilket faktiskt är vanligare än medveten fusk), men inte heller missar det Du har rätt till (även det vanligare än fusk!).

    SvaraRadera