tisdag 1 februari 2011

Bilden är totalförändrad.


På BBCs direktsändningar från Frihetstorget i Kairo har inträffat en fullkomlig metamorfos, från revolutionens första dagars sekulära protester till en övervägande religiös framtoning idag.
Sharia eller Mubarak?

Expressen Expressen Aftonbladet Newsmill Aftonbladet

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-01 07:33

    Det finns mellanlägen. I Turkiet styr partiet AKP som är en moderat form av politisk islam och landet har blivit mera demokratiskt än under de halvmilitära styren, "tjocka staten", innan. Så det finns hopp!

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-02-01 10:51

    Ju mer vi ifrågasätter de muslimska människornas uppror mot de diktatorer de tvingats leva under, ju mer trängda blir de av fanatismen som också finns med där och ju större är risken att deras protester tas om hand av fel ledare och de hamnar ur askan i elden. Vi måste visa majoriteten av muslimer respekt och stödja deras vilja till ett nytt samhälle. Inte hoppas att de ska avsvära sig sin religiösa tro och bli helt igenom sekulära. Det är utopiskt oavsett om vi i de nordiska länderna tycker det är märkligt. Tro och socialt liv hör så intimt samman i större delen av vår värld så det är faktiskt vi som är den märkvärdiga och skrämmande minoriteten.

    SvaraRadera
  3. Ulf:
    Du har rätt,det är vi som är de märkvärdiga,vad gäller tro och religion.Men så var det också i andra socialistiska stater..Se på Ryssland och alla deras satellitstater,där rådde liknande eller rent av religionsförbud, tills korthuset rasade...Sen kan man inte jämföra vår religion med Islam..Vårt reningsbad skedde redan för C:a 1.000 år sedan,och har därefter med hjälp av bl.a Martin Luther,ytterligare anpassats till sin tid.Vidare anser du vi skall visa respekt för dessa islamister.Men borde då inte dessa i motsvarande grad,avstå från att begära SHAIRA-lagar i "sina" nya västhemländer??? Själv ser jag dem som en förtrupp,som med alla medel(även olagliga) har en uppgift,att omvända oss "otroende".Till slut anser jag åter,att en "västlig form av demokrati",är en UTOPIE i alla dessa arabländer !!!

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-02-02 10:34

    Trodde att jag skickat iväg en kommentar med ungefär följande innehåll: (Den försvann i etern) Självklart ska inga SHARIA lagar införas i Sverige. Det vill inte muslimerna heller, annat än en liten fanatisk grupp. Men det vore bra om muslimernas ledare i Sverige trädde fram och tydligt sa setta. Det skulle rensa en del luft. Förfärligt mycket i dessa lagar är rena maktstrukturfrågor, männens makt. Seriösa muslimer tolkar sina urkunder annorlunda, precis som seriösa kristna idag tolkar våra urkunder annorlunda än Paulus, Augustinus och mängden av maktgalna påvar. Det gäller att på allt sätt stödja de progressiva krafterna. Gud bevare oss för att de Afrikanska folkens proteströrelser tas om hand av maktgalna ayatollor.

    SvaraRadera
  5. Ulf:
    Utan att veta exakt hur många muslimer som bor i Holland,såg jag på deras nyheter i höstas,hur c:a 25-30.000 demonstrerade för SHAIRA-lagars införande i detta land.Ponera att av de 400.000 muslimer som tills idag finns i Sverige,kan man väl trots allt,räkna med att 10 % är fanatiker !!!I sanning ingen liten del av dem...40.000.!!! Dessutom lär de vara svårt att "stödja" de andra grupperna MER ÄN VAD SOM I DAG SKER...Att ändra 1000-åriga traditioner tror jag inte en gång att 7-klövern klarar av....Nej felen ligger nog på helt andra plan,som inget västland kan förändra....Ulf,jag förstår ockå,att du tycker jag är hjärtlös,men så är det inte.Vill gärna hjälpa de nödlidande,men då hemma i deras eget land.Då kan också betydligt flera få del av hjälpen,än de som närmast tränger sig före i kön....

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertén2011-02-02 13:24

    För begreppsinnehållets skull: när vi talar om Sharialagars införande, menar vi då lag som gäller alla eller lag som gör det tillåtet för dem som vill leva efter dessa lagar? När det gäller "för alla" så är det naturligtvis fullständigt absurt med införande av Sharialagar. När det gäller den andra delen kan man naturligtvis diskutera dem, men tillämpningen får givetvis inte strida mot svensk lagstiftning. Ex. könsstympning, påtvingade barnäktenskap. Hedersmord är givetvis mord i Sverige oavsett vem som utför det. Slöjfrågan, ramadan m.fl frågor är intressanta frågor att samtala om. Gärna i blandade grupper.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-02 13:36

    En annan knepig fråge, om det vill sig riktigt illa och utvecklingen leder till att kristna minoriteter kommer ännu mera i kläm än de redan är. Dessa kan vi knappast hjälpa på plats och jag vill inte att svenska staten i mitt namn skickar tillbaka desse i fördärvet när dom lyckats ta sig hit.

    SvaraRadera
  8. Ulf Hjertén2011-02-02 13:48

    Till detta kan en gammal amnestykämpe inte säga annat än :AMEN !

    SvaraRadera