söndag 27 februari 2011

Olof Palme, larger than life.


Olof Palme, var han en stor svensk världspolitiker och en av våra största statsministrar?
Räknar man tiden som statsminister ligger Palme lugnt i lä, hans föregångare Tage Erlander regerade i 23 år i sträck, en landsfader, världsunikt i en demokratisk nation.
1969 tog Olof Palme över efter Erlander som partildeare och statsminister.

Nån landsfader blev han dock aldrig.
Jag minns honom snarare som en sällsamt och orädd ideologisk retoriker, med ett starkt inslag av arrogans mot de som inte tyckte som han.
Han satte onekligen Sverige på kartan. På gott och ont.

Jag förknippar honom med massiv USA-kritik, Vienam, MBL, Geijeraffären, löntagarfonder och kraftfulla myntade begrepp som efter Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien i augusti 1968, då han talade och sa "Så talar dikturens kreatur till varandra.”
Jag misstänker att han själv gillade bilden av sig som Superman i Supermarket, men
det enda jag uppskattade med Olof Palme var hans patos.
Och ett av hans absolut bästa citat: "Ett land skall bedömmas efter hur de sämst ställda har det".

Det är 25 år sedan statsminister Palme sköts ihjäl på öppen gata i Stockholm, det är ingenting annat än en livslång skam för Sverige att polisen inte hittade mördaren.

Dalarnas tidningar SvD SvD Expressen Metro DN Expressen

4 kommentarer:

  1. Håller med Carina angående Palme och hans gärning som statsminister.Han hade uppenbart fiender både inom och utom partiet,i Sverige och utlandet.Därför är mordet svårlöst tror inte att någon kommer att kunna fällas för det,det hjälper inte att preskriptionstiden (rättstavat)för mord nyligen avskaffats./Petter

    SvaraRadera
  2. Fast att det är den typen av temperamentsfulla politiker som vi efterlyser, så är det problematiskt för dem själva. En känsla som väcks är ju bland annat hat, som i Olof Palmes fall.AEkberg

    SvaraRadera
  3. Men Anna Lindh då, hon var en mycket omtyckt politiker, så mördarsvin finns ändå.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-03-03 20:12

    Att preskriptionstiden förlängdes kommer inte att bidra till att Palmemordet lösas, snarast tvärtom. Polisen kan dölja sina misstag i all evighet under "förundersökningssekretessen", annars hade materialet blivit tillgängligt för granskning genom journalister och experter. Och ett till bra Palmecitat "Satans mördare" om Franco som i sitt sista levnadsår 1975 lät avrätta politiska motståndare!

    SvaraRadera