söndag 20 februari 2011

Mannen med auran, en av 130 på smokingparty.


Visst är det häftigt, när man sätter sig vid ett bord med fem helt okända människor i en stor sal med idel nya bekantskaper. Hur väldigt kvickt det går för mig att upptäcka personen med Det, personen som har en skimrande aura runt sig, som väcker entusiasm och nyfikenhet, en person som jag verkligen skulle vilja diskutera och samspråka mer, mycket mer med.
Han var amerikan, kanske 45 år, alldagligt utseende, oklanderlig smokingklädsel, rörde varken det vita eller röda vinet. Vad gjorde han här? Hur hade han hamnat här i kalla Norden, från varma Californien?
Hans svar: Because I can, för att jag som amerikan har friheten att välja land själv.
Först hade han sökt sig till Frankrike, för att det är civilisationens högborg, han började rabbla: de Balzac, Proust, Rosseau, Flaubert, Zolá,de Maupassant, Baudelaire, Molière, Nerval, Stendhal, Goncourt, innan han ens kom in på historia och samhällsliv. Han kunde ha fortsatt i evighet.
Vårt Sverige hade han valt att leva i nu i sex år, för "here is no misery", som i Pittsburgh, Washington, Chicago.
Att bland alla de senaste presidenterna i USA, som haft i princip samma politik, men däremot skilt ut sig som bra eller dåliga ledare. Att president Obama måste bli en president som alla vill följa, en president med ett mycket större och tydligare ledarskap för att lyckas.
Och att vi i Sverige borde öppna landet inte bara för behövande.
Utan också för en grupp som saknas helt bland våra invandrare.
De Viktiga Entreprenörerna.

1 kommentar:

  1. Thorsten Schütte2011-02-21 12:39

    Jag tänker på de många invandrare från Nederländerna som flyttar till svenska glesbygden och öppnar eget där. Det kallar jag för entreprenörer!

    SvaraRadera