torsdag 3 februari 2011

Från Tigerår till Kaninår i Kina.



Enligt sägen så började folk hänga röda dekorativa pappersremsor vid sina dörrar, smällde smällare och var allmänt högljudda för att skrämma Nian, det odjur som dök upp var 12 fullmånsnatt. Sedan dess har Nian inte setts till.

Än idag samlas kinesiska familjer världen över vid den 12 fullmånsnatten och lagar extra god mat. Dörrarna pryds av röda papper med vackra och lyckobringande texter på. På landsbygden ligger krutröken tung över byarna efter tusentals smällare och himlen lyser i alla färger av fyrverkerier. Efter middagen samlas familjerna och sitter uppe hela natten för att prata och umgås.
Så ser det ut hos oss här i Thailand idag - jättevackert pyntat, och en massa smällare överallt. Stora feta ankor placeras ut i dammar och bassänger - inte vet jag om de ska sluta som sprängda ankor - men jag har mina aningar.

Men frågan är vad som händer när det blir kaninens år. Den som vill få framgång ska verka i det tysta, ha god diplomatisk förmåga och inte vara skrytsam.
Det lönar sig att skynda långsamt och att vara uppmärksam på de små nyanserna.

Om vi tittar på vilka år som varit Kaninens år är det svårt att se att det stämmer med beskrivningen på tyst diplomati. Andra världskriget startade i Kaninens år 1939. Det första hade kommit igång under Kaninåret 1915.
Ryyyyyys.

Men det finns också mer lugna år som 1927 och 1951. Och det var under Kaninåret,
1963, som Martin Luther King höll sitt berömda tal ”I have a dream…”.

Själv hoppas jag, precis som Öbon, att våra associationer om kaniner, ska ge oss ett år med "make love - not war."
For a change.


AftonbladetHelsingborgsdagblad e24

2 kommentarer:

  1. Carina-Fina:Nog är det väl "H A R E N S" år,eller har man ändrat ???

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-02-04 19:08

    Tja, det är väl inte så noga: Kanin = Stallhase...

    SvaraRadera