tisdag 15 februari 2011

Fel, fel, fel fråga, (S)!


Vad ska S göra för att återta makten?
ÅTERTA MAKTEN?
MAKTEN?
Det är som att säga: jag ska bli Stockholm Maratons vinnare, - och endast vara intresserad av just segern.
Men, hallå - först måste du bli löpare, sen en riktigt, riktigt bra löpare, sen en ännu bättre löpare. Därefter kanske, kanske, kanske du kan ställa upp i Stockholm Maraton, och då jeflars är det en mäktig konkurrens - ingen seger som du har i en liten ask.
Det kan jag lova.

Aftonbladet
SvD DN Aftonbladet

9 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-15 20:18

    Tja, får C och KD 3.5 % var i valet 2014 då kan S sitta med makten i knäet ändå...

    SvaraRadera
  2. Vad jag stör mig på är deras inställning till att makten på nåt vis är deras, att återta.
    Vägen dit.....?

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-02-16 08:56

    Makt är ett belastat ord. Med all rätt, eftersom makt ofta missbrukats till ondskefulla handlingar mot många människor. Men makt kan ju utövas på ett gott sätt. Alla politiska partier vädjar om stöd för att kunna genomföra sina idéer som man tror på. För detta behövs demokratisk makt. Att S vill ha sådan för att förverkliga sina idéer är därför inte så märkvärdigt. Vad värre är att de har i nuläget inte de visioner som ger dem ett folkligt demokratiskt stöd och därmed makt.Därför kan det ju synas som om de vill ha makt för maktens egen skull. Och det är illa, men dessvärre inte så ovanligt, vare sig på de politiska arenorna eller i de insynsskyddade marknadspalatsen. Makt måste förtjänas och i min värld förtjänas den när krafter visar solidarisk generositet och god medmänsklig vilja där ingen lämnas utanför.

    SvaraRadera
  4. Håller med dig, Ulf, om att makt blivit ett skamfilat ord som används vanvördigt, som i exemplet jag tog i inlägget.
    Vad jag, och uppenbarligen alla andra uton hugade S-ledare, är ute efter är Vilja, Lust och Kraft att skapa den goda politiken. Inte bara "makten" som sådan.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-02-16 09:39

    Jag tror att om S får arbetsro efter partiledarvalet (gärna Paggan) och sedan jobbar hårt i Riksdagen (exempelvis med långsiktiga blocköverskridande överenskommelser om socialförsäkringssystemen och skatterna), då kommer läget att normalisera sig och korten blandas nytt inför Riksdagsvalet 2014. Det är 3½ år kvar dit, mycket kan hända!

    SvaraRadera
  6. Sossarna har alltid har egocentriska och varit i total avsaknad av självkritik.Att dom dessutom tagit åt sig hela äran för Sveriges ekonomiska framgångar under hela 1900-talet är både fräckt och oförskämt.I allra högsta grad har även liberalernas samarbete med S i demokratins barndom betytt mycket.Att Sveriges ekonomi växte starkt åren 1945-1970 beror ju på ett visst storkrig som Sverige undslapp,och hade en oskadad industri./Petter

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-16 10:59

    Petter har en poäng. När liberalerna och socialdemokraterna samarbetade har de ofta förstärkt varandras positiva sidor. Det är synd om blockpolitiken blir så stel att detta inte längre händer. Men jag har inte gett upp hoppet för att konstruktivt samarbete över blockgränserna denna mandatperiod!

    SvaraRadera
  8. Ulf Hjertén2011-02-16 11:03

    "Sossarna har alltid varit egocentriska och i total avsaknad av självkritik". Nej Peter, det är inte helt sant. Självkritiken har ibland varit stenhård på partikongresser och i skrift och press. Läs Ernst Wigforss. Tage Erlander och också Olof Palme. För att nämna några av de mera kända namnen. Själv har jag deltagit i en del Brodeskapskongresser, där kritiken mot partiet stundtals varit så hård att somliga undrat om vi verkligen utgått från kristna etiska värden. Ett parti som åstadkommit stora jämlikhetsreformer kan knappast beskyllas för att alltid ha varit egocentriskt. Det tragiska med de senaste decenniernas utveckling är att partiet anpassat sig till det maktelitiska tänkande där företrädare tycker att det är helt ok att "ta för sig för egen räkning". På det sättet har man avskärmat partitoppen från breda väljargrupper och därmed med all rätt fått ställa sig i skamvrån.

    SvaraRadera
  9. Ulf:Kanske överdrev jag något vad beträffar "total avsaknad av självkritik"-men vad jag egentligen menade var att S-partiet ensamt verkar ta åt sig äran av allt positivt som hänt Sverige det senaste 100 åren.I själva verket är det samarbete med liberalerna som möjliggjort Sveriges positiva utveckling under 1900-talet.Som Thorsten säger:Förstärkt varandras goda sidor.Block politiken verkar tyvärr ha tagit över helt vilket inte är bra./Petter

    SvaraRadera