onsdag 2 februari 2011

Björns inbyggda dubbelagenda-radar slog på red-hot-alert.


BBCs slipade skjutjärnsjournalistZeinab Badawi intervjuade Muslimska Brotherhood's Kamal El-Helbawy igårkväll när vi kom hem nöjda och belåtna efter en underbar dag och supermiddag. Vilken påläst och elegant Badawi - vi satte oss ögonblickligen ner, och blev genast minst lika engagerade som i en tennisfinal mellan Federer och Söderling. Det kom kom stenhårda serve-ess, snärtiga volleys, vassa smaschar och flotta lobbar från Badawi, som omedelbart returnerades med glidningar och backhands på linjen. Mannen hade uppenbarligen inte bara dubbelagenda, möjligen fyrdubbel eller sexdubbel, all ärlig och rak oro över om rörelsen skulle införa sharialagar, bryta upp fredsavtalet med Israel, om kvinnor skulle tvingas bära niqab, och inte minst alkoholen besvarades med ett leende och att folket skulle bestämma.......
- Hur skulle Egypten kunna inbringa elva biljoner på sin turistnäring om inga utlänningar vill besöka landet? Ingen fara - det skulle Egypten kunna få in på jordbruket istället.......

Under samma rubrik som jag använde, Aska och Eld, skriver Dilsa Demirbag-Sten:
Muslimska brödraskapet utnyttjar skickligt missnöjet bland de unga och fattiga. Dilsa Demirbag-Sten oroas över att Egypten går samma väg som Iran och Sudan.


En synagoga har rapporterats brännas ner i Tunisien.
Är mycket rädd för att med Brödraskapet i Egypten går vi går mot ett storkrig.

Aftonbladet DN
SvD

12 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-02 08:04

    elva biljoner - alltid samma bekymmer med talorden i amerikansk engelska, det är nog 11 miljarder (dollar) vilket verkar mera rimligt.
    Och mannen på bilden - vem av de två herrarna är det?

    SvaraRadera
  2. Jag gissar på Kamal.
    Synd att man inte hann besöka Egypten mer än 1 gång och då endast 1 heldag inkl. titt på pyramider och annat "nödvändigt". Tyvärr är det starkaste minnet hur otroligt jobbiga människorna/försäljarna var och att man blev uppskörtad hur man än bar sig åt.
    Turistnäringen lär iaf bli svår att upprätthålla ifall Bröderna får inflytande

    /HellBoy

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-02-02 09:24

    Stämmer, intervjuaren var en kvinna. Det var ett intervju i morse i P1 med en företrädare av bröderskapet, han svävade också på målet i åtskilliga frågor. Skulle dock tror att bröderskapet vid verkligen fria val är långt ifrån egen majoritet, men då krävs det att trovärdiga alternativ till både den gamla regimen och bröderskapet hinner etableras och bli kända. Det är en av de viktigaste uppgifterna för en övergångsregering som det vore bra om den världsvana och respekterade El Baradei skulle leda!

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-02-02 10:49

    Håller med Carina om allvaret i de proteströrelser som skakar om i flera afrikanska länder. Skulle de hamna i händerna på maktgalna ayatollor och andra stenhårda fundamentalister då hamnar folken ur askan i elden. Nu visar det sig om FN och EU är de starka fredsrörelser man säger sig vilja vara. En av det störtkonservativa USA avlövad Obama riskerar livet om han sätter hårt mot hårt. Merkel och co klarar ju inte ens av att sätta press på diktatorsfasoner norr om Medelhavet, läs Italien och Ungern. Jag tror att fredsälskande människor i hela världen borde samlas på världens alla torg till kraftfulla manifestationer för att få de maktgalna och de korrumperade att vakna och förstå att hit men inte längre. Men det är väl en utopisk dröm som vanligt i stil med den bibliska visionen om "nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor", en vision som i min tolkning har ett klart inomjordiskt perspektiv.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-02-02 17:21

    Reagerar allergiskt mot den här Newsmill-artikeln om Egypten:
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/02/mubarak-r-en-autistisk-president
    Skrev så här till författaren:

    Hej Hesham!

    I Din krönika i Newsmill skriver Du under rubriken ”Mubarak är en autistisk president”:

    ”Hans tal var enligt en demonstrant i Kairo "ett verk av en autistisk president", en katastrof för landet som nu kan räkna med en hårdnad kamp”

    Jag har själv diagnosen Aspergers Syndrom, en form av autism och ogillar skarpt att min (liksom andra diagnoser) missbrukas som slagträ i den politiska debatten! Vår kamp mot fördomar underlättas inte direkt av sådana skriverier!

    mvh...

    SvaraRadera
  6. Kan bara hålla med.
    Mitt exempel är inte lika drastiskt, men bottnar i samma okunnighet och dumhet.
    Mina söner hade allvarlig krupp när de var små. Varje anfall kunde ha dödlig utgång, och innebar svåra prov på att alltid vara alert och proaktiv som förälder.
    När stollar säger att de "får krupp" för att de blivit uppretade av en eller annan bagatell, ser jag rött.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-03 08:30

    När jag hörde ordet Krupp första gången blev jag förvirrad, det var nämligen även ett tyskt lastbilsmärke. Och sedan ökade förvirringen ytterligare när man pratade om både äkta krupp och pseudokrupp. Men pseudo eller äkta, uppenbarligen inte att leka med. Finns det medicin som funka mot detta i dag?

    SvaraRadera
  8. Ja då, efter ett tag blir man luttrad, hör på hostan, kan ge medicin och sätta barnet upp. Förr skulle man in i duschkabinenn för ångan sas vara bra. Nu säger läkarna at man ska ha iskallt i rummet så svullnaden runt struoen lägger sig. Jag brukade ta på vinteroverallerna, sätta barnen i bilen, veva ner alla fönster, småprata och köra runt tills anfallet lagt sig.
    Det som inträffar är en hastigt påkommande inflammation i de övre luftvägarna. Den är lokaliserad till strupen och den omgivande vävnaden. Allvarliga fall av falsk krupp lägger man in på sjukhus, där man bland annat kan ge syrebehandling, adrenalin-inhalationsbehandling och behandling med kortison och i sällsynta fall respiratorbehandling. Det har vi också varit med om.
    Men om du vill får du gärna berätta om din diagnos, hur lever man, hur vet man, kan man medicinera? Vet inget.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-02-03 12:51

    Aha, då verkar det vara något som är släkt med autoimmunsjukdomar och allergier.
    Aspergers Syndrom - det skulle nog kräva en lång utläggning. Det finns mycket på nätet, större delen faktiskt OK.
    Mycket förenklat är det så att jag måste göra mycket mera "manuellt" som annars är automatiserad i hjärnans funktioner, från att tyda kroppsspråk och ansiktsuttryck över att skärma av bakgrundsljud och andra intryck till att koordinera kroppsrörelser. Genom livets hårda skolning och min höga IQ har jag i praktiken lärt mig att "simulera" en vanlig människa, men det kräver sin pris i mental energi. Därav min a 25% sjukersättning som ger mig en ledig dag/vecka, i regel onsdag, men ibland (som i dag) byter jag. Det hjälper att "ladda batterierna" och är min viktigaste medicin, även om jag tar även piller för att dämpa morgonångesten.

    SvaraRadera
  10. Mycket spännande att höra hur du dealar med din sjukdom, det är mycket beundransvärt, och jag är glad över att du får möjlighet att hämta andan en dag i veckan!
    Säg till om jag kan göra nåt för att förenkla livet för dig!

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-02-03 17:06

    Jobba mot fördomar som folk har om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom Asperger, ADHD, Tourette o s v!

    SvaraRadera
  12. Jag ska verkligen försöka i fortsättningen.

    SvaraRadera