lördag 1 januari 2011

snöpulsning i en halv meter nysnö - tur hundarna inte har taxben!


Hörde nyheterna i bilen klockan 11, den 1/1 2011, då man verkade ha tappat hoppet om att finna Per Oscarsson och hans fru i livet. Vilket dramatiskt och sorgligt slut.
Precis som Ulf, minns jag Sveriges första "nakenchock" i Hylands Hörna, var alldeles för liten för att själv bli chockerad, men de häpna utropen i familjesoffan talade för sig själv.
Må de vila i frid.

12 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-01 12:07

    Per var (om man nu törs säga var) en fantastisk skådespelare, med mycket hjärta!
    Angående snö pratade jag med min syster i Berlin där det är tillfälligt töväder. Hon och min svåger passar på att gräva fram bilen vid trottoarkanten och ställa den i hans jobbs parkeringsgarage, innan plogvallarna fryser igen och bilen blir fast i "betong"...

    SvaraRadera
  2. Gissa vad. Vi är insnöade. Har aldrig sett så mycket snö på vår väg, eller rättare sagt, man ser inte vägen alls. Ska purra maken, lilla svärmor vill komma hem.

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Men hur ska lilla svärmor då komma hem????

    SvaraRadera
  4. Elaka tungor eller välinitierade påstår,att hela vår regering är insnöad..Kanske förklaringen till att man ännu inte kunnat nå någon via kommunikationslänk.Nu får vi troligen vänta till snösmältningen fram i mars/april,innan deras tankar kring terrorförsöket i K-hamn,redovisas "folket" !!! Att det kan variera så enormt,att delar av Sthlm ligger under sååå djup snö,medan sydligare delar njuter solsken och snar barmark....Något väljarna borde ha i åtanke inför nästa val...Jimmie Åkesson t.ex bor i Sölvesborg,där har det inte varit snöisolerat i modern tid !!! F.ö god fortsättning till er alla,i igloos och stugor....

    SvaraRadera
  5. På 80talet var det mycket snö och kalla vintrar i medelpad där jag ursprungligen kommer ifrån.Sen under 90 och "oo"talet blev det kortare och snöfattiga vintrar minns att år 2006 var julafton nästan helt snöfri-fullständigt unikt däruppe.Men dom 2 senaste vintrarna har varit mer "normala" som på 80-talet.Vad gäller Per Oscarsson minns jag honom mest som komminsarie Jörgensson i "Polisen i Strömstad"filmerna,en fantastisk skådespelare./Petter

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-01-01 22:07

    Julafton 2006 plockade vi små rabarberskott vid stugan i Sala och min dotter gjorde en minipaj på detta. Så inte denne jul!

    SvaraRadera
  7. Ja du Carina, gårdagen kommer gå till familjemytologin. Maken plogade med snöslungan modell större - och fastnade i de meterhöga drivorna. Han gick hem och hämtade fyrhjulingen med plog och kom en liten bit. När han hade hållit på några timmar, ringde svärmor efter färdtjänst med hämtning en och en halv timme senare. Chauffören ringde efter en timma och sa att han var på väg. Han fick en vägbeskrivning med noggranna instruktioner att stanna hos vår granne nere vid landsvägen. Med vanlig bil skulle han aldrig kunna köra upp till oss.
    Maken satte sin mor (158 cm kort och i viktklass 45 kg) på bönpallen på fyrhjulingen och så körde de iväg i yran.

    På utsatt hämtningstid ringde färdtjänstchauffören igen och sa att det inte fanns någon dam som skulle hämtas av honom.

    - Men var är du? frågade jag.
    - I K-a, precis där du sa, bredvid två lador, svarade han.
    - Hrm, du är fel med en halv mil. Kör så här, fortsatte jag och undrade i mitt stilla sinne hur man kan missta sig på en instruktion som innehåller bl a tre ortsnamn, en kyrka, en skola, namnet på närmaste busshållplats, osv osv.

    Efter en stund kom maken hem, helt slut. Han hade fastnat med fyrhjulingen också och fått bära sin mamma resten av vägen. Vilken tur att hon är liten som en fågel! Han hade precis fått ner henne på en höbal på grannens loge, när färdtjänsten kom till rätt ställe.

    Hon kom hem ordentligt.

    Maken höll på att fortsätta öppna vägen ytterligare ett par timmar. Det är kritiskt på ca fetmio meter av vår väg, där driver det igen och blir som betong. Hade inte maken kämpat så igår, hade vi fått använda sprängmedel.

    Eller vänta till våren.

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Oj, oj, oj lilla svärmor, vilken tur att sonen är både stålmannen och envetet uppfinningsrik - det låter som nåt att hålla i handen när åskan går!

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-01-02 18:34

    Låter som om det vore på Bornholm...

    SvaraRadera
  10. Även hundar med korta ben kan ploga sig fram :-) Min papillon var försten ut på strandpromenaden direkt i bakhasorna på mig på nyårsdagens morgon.Vi plöjde upp dagens första spår till efterkommande hundägare. Att stoppa ner huvudet och fullkomligt ge sig hän åt att gräva i snön är för honom helt underbart.
    Japp, han var helt nedsnöad men lycklig hund vid hemkomsten. Lite hårfön på medelvärme så försvann alla snökockor från pälsen. Plogbilen kom 36 timmar senare.... fast han tog dock alla andra vägar utom min på nyårsdagen. Bättre med snö än regn, blask, och lervälling så här års.

    God fortsättning
    Marie

    SvaraRadera
  11. Oavsett vem som omkommer i brand så är det förfärligt. Kommer sakna Oscarsson, han var en härlig skådespelare. Min favorit är när han blir adopterad som morfar av en liten pojke, brukar sändas varje jul.
    Marie

    SvaraRadera
  12. Tack, vännen och ett lyckligt 2011!
    Liten, men naggande god, din papillon, Marie! Hade en sån liten ensamåkande passagerare en gång, kanske 5 - 6 år, stod längst bak i planet efter landning. Och innan jag hann blinka hade han böjt benen satt armarna före huvudet och förvandlat sig till en projektil och borrat sig igenom hela passagerarmassan!!!!
    Brand, fy, så grymt sorgligt.

    SvaraRadera