tisdag 11 januari 2011

Polemik om kontrollanter.


Jag lever i tron och övertygelsen om att det mest odemokratiska vi har i Sverige är våra statliga verk, typ Livsmedelsverket. De besitter i korta ordalag orubblig makt, tolkningsföreträde och väljs inte i allmänna val, som kommunpolitikerna gör.
Därför är jag aggro över rabiata och militanta livsmedelskontroller, det har ni säkert inte missat.
Men jag har fått bloggmothugg.
evaort sa...
-"Nu är det ju så att hygienreglerna inte är unika för Sverige, och det är inte Livsmedelsverket som har bestämt dem heller. Det är lagar och förordningar som har förhandlats fram i Bryssel av medlemsstaterna tillsammans, och som är gemensamma för hela EU. Samma regler gäller alltså i hela Europa!
Dessutom är det kommunerna som har tillsynen av restauranger, butiker etc och inspekterar såna lokaler, och inte Livsmedelsverket."

Carina-Fina sa...
Visst är det kommunerna som granskar, evaort - men - på uppdrag av Livsmedelsverket!!

evaort sa...
"Livsmedelsverket kan inte bestämma över kommunerna och ge dem uppdrag. Vi har kommunalt självstyre i Sverige, och det håller kommunerna hårt på."

Javisst kommunalt självstyre, evaort, men vi har en lagstiftning som kommunerna är tvungna att följa.
Så jag hävdar fortfarande att visst, ur EU-rätten görs det svenska tolkningar som underlag för en nationell lagstiftning - efter livsmedelsvekets föreskrifter och vägledning.

Alltså livsmedelsverket tolkar, skapar och ger ut vägledning om hur kontrollverksamheten ska ske inkluderande administrativa sanktioner och åtalsanmälan.
Och kommunala nämnder ser sen till att dessa tolkningar efterlevs.

Hur har vi det med klokskap i denna fråga. Kan nån hjälpa evaort och mig att enas i denna fråga?

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-11 21:52

    Jag lyfter på hatten och går förbi denna fråga...

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-01-12 08:57

    Jag har inget annat än min vanliga skepsis mot EU byråkratin. Det finns säkert kunskap i EU men fasligt mycket blir sönderpratat och oigenkännligt när alla instanser manglat och beslut ska fattas. Så har vi livsmedelsverkets byråkrati. Så har vi kommunernas byråkrati. Så när beslut tas i det lilla enskilda fallet då blir det ofta fullständigt obegripligt för slutledet dvs vi konsumenter. Men det är också viktigt att flagga för marknadens profitjakt som lätt leder till omfattande producentfusk.

    SvaraRadera
  3. En tuff en, jag är fortfarande övertygad om att jag har rätt. Vi får se om evaort kommer tillbaka.
    Tack killar!

    SvaraRadera