söndag 2 januari 2011

Norsk självinsikt.


Aftenposten skriver idag att norska säkerhetspolisen hävdar förtvivlat att resursbristen är så stor att i en terror/krissituation kan man bara dygnsspana på fyra personer åt gången.

Om det är lika illa, eller värre, i Sverige, så går runt omkring 196 terrorister-to-be, helt obevakade.

10 kommentarer:

  1. 196,är det inte i underkant ??? Önskar att det räckt,men med våra öppna gränser o gästfrihet, som "terroristleden" över Öresund...Tror jag att vi behöver åtskilliga 1000-tals nya hos SÄPO..Alt.att man PRIORITERAR de verkligt farliga "svenskarna" och slutar springa runt med en massa självutnämnda "viktiga politiker"..Det skulle ju spara stora summor årligen...T.ex B Ask,skrämmer troligen själv bort event.attentäter....Men det finns ju som bekant många därtill....

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-01-02 18:12

    Att ha spanare dygnet runt på många personer - det är bara att inse, det går inte. Dessutom,,med så många SÄPO-gorillor i farten skulle slutligen kreti och pleti känna igen dem...

    SvaraRadera
  3. Torsten, vad tycker du vi skall göra då när Säpo uppenbarligen inte har tillräckliga resurser att övervaka dessa 200 presumptiva terrorister? Skall vi skita i övervakningen och som du "luta sig tillbaka" i tron att inget egentligen kommer att hända utan att de som siar om domedagen kommer att skämmas för att dom ropade "vargen kommer" och enligt dig ingen varg kom? Skärpning Torsten. Du tar för lätt på det här...

    Anders

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-02 19:36

    Nej, inte skita i, men andra former av övervakning. 200 personer dygnet runt - det spräcker alla budgetar. Viktigast att prioritera bland de 200, skilja medlöpare och ordskrävlare från dem som verkligen kan skrida till verket. De är sådant man ha organisationer som SÄPO för, det är då de ska bevisa som professionalism. Äkta proffs har även grandezza att be om ursäkt om de av misstag övervakat oskyldiga.

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-01-03 10:02

    Frågan är om inte debatterna tenderar att bli lite väl enögda? Faror för den svenska demokratin kommer väl inte bara från muslimska fanatiker? Jag känner människor som fått väldigt allvarliga hot riktade mot sig och sina familjer. Från människor långt ut till höger. Ochså dem räknas hos SÄPO i hundratal. Ska alla dessa människor spanas på och de hotade ges personskydd, ja då har vi snart en enorm okontrollerbar polisstat. Historien förskräcker dessvärre.

    SvaraRadera
  6. Ulf,är det inte här som de demokratiskt valda i Riksdagen,skall söka lösningar ??Eller är det kanske så,att en majoritet av dessa tittar med enbart ett öga...Har fortfarande inte hört av någon ansvarig "statsminister" (ej hellre annars talföre Bildt) sedan terroristförsöket i K-hamn,skedde !!!Har vi överhuvudtaget något regering,som kan i ordets mening styra landet ???Betr.dina tankegångar om "polisstat",måste jag av två onda ting välja det minst onda..I detta fall en utökad polisiär närvaro,p.g.a de dagligen rapporterade islambombarna med "svenskt"ursprung..Men gärna innan det smäller på allvar.

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-01-03 10:59

    Lars! Visserligen vet jag inte var du växt upp men jag skulle kunna tro att varken du eller jag har några personliga erfarenheter av en polisstat. Du skriver om ökad polisiär närvaro. Menar du fler poliser i gatubilden? Det kan nog jag gå med på. Men det är inte det jag menar med polisstat. I polisstaten finns en grå obestämd massa som ingen riktigt kan kontrollera och som godtyckligt på allvarligt sätt inskränker individens integritet. Som kan fälla domar efter rapsodiska skenrättegångar. Som kan spionera på vem som helst utanför rättslig kontroll. Som kan tortera utan insyn. Som blir den mäktigaste staten i staten. Trots tragiken med bombmannen i Stockholm och de för terrorplanering misstänkta och gripna i Köpenhamn så menar jag att vi ännu inte på långa vägar är komna till ett läge där regeringen har anledning att proklamera undantagstillstånd. Den enda lagliga form av polisstat jag kan ge mitt bifall till. Än en gång: Med detta förringar jag inte det terrorbrott som begicks i Stockholm och de förryckta idéer som gror som kräftsvulster i ett antal främst unga män i vårt land, invandrade eller infödda sveskar.

    SvaraRadera
  8. Ulf,jag har bott c:a 3 km från muren,i västdelen av Berlin i många år...Jag har också sett med egna ögon-inte minst vid gränserna-hur en polisstat ser ut.STASI blir aldrig en förebild för mig.Men med för mycket eller för lite ,smakar inte soppan...SÄPO bör få ökade resurser,och gärna flera poliser runt om i vårt land,som syns och framför allt kan nåååås !!!-Även efter kl 16 på em-Om sedan åklagaresidan rustas upp,och fängelseutbyggnad sker,kan kanske på sikt,landets anarki möjligen beändas.Men även din hjälp Ulf,är efterfrågad med tanke på en notis jag läste för någon månad sen...30.000 illegala uppehåller sig i landet,av vilka många hålls gömda och skyddade av någon kyrka.Alla dessa har på lagligt sätt fått sin asylansökan prövad,men avslagen och därför sökt sig under jorden...för att hindra återföring till sina hemländer!!!För att Thorsten nu inte skall komma in och klassa dessa som Irakiska kristna,vill jag förebygga med att ett stort antal,är s.k "ensamkommande" barn,som tidigare har vistats i annat EU-land !!!

    SvaraRadera
  9. Ulf Hjertén2011-01-03 12:49

    Upplysningsvis: Jag har aldrig i min kyrkliga verksamhet medverkat till att gömma flyktingar. Men vid upprepade tillfällen offentligt stått upp för enskilda och familjer där jag utifrån mina kunskaper, erfarenheter och visioner av det goda samhället försökt påverka myndigheten till humana beslut. Jag var en del i Öst-Berlin och hade där kontakt med en del studenter som kunde berätta om Stasi, denna KGB och CIA inspirerade förtryckarapparat.

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-01-03 13:23

    Den "tyska hösten" som jag nämnde i ett tidigare inlägg, har vaccinerat mig mot tro på övervakningssamhället och terroristnoja. Läs Heinrich Bölls "Katarina Bloms förlorade heder" som visar, baserad på ett verkligt fall, hur det är att felaktigt bli utpekad som terrorist!

    SvaraRadera