fredag 28 januari 2011

Det är alldeles för lite multi-kulti i Sverige.


Fick tag i en Expressen från i onsdags. På sidan 4 Debatt skrev ministern för regeringens trossamfundsfrågor, Stefan Attefall, ytterligare en av dessa politiker som kan konkurrera med testbilden på TVn. Hans inlägg "Välfärdssamhället behöver moskéer", var, ja, låt oss kalla det annorlunda.
När svenska makthavare talar i ömmande ordalag om multi-kulti så tycks det, som i Attefalls fall, i nästan 100% handla om muslimer och att tillmötesgå deras krav på att leva sitt liv eget här i Sverige.

Här i Thailand möter du så mycket vänlighet, så mycket äkta omtanke, solig glädje och mänsklig värme. Ilska, irritation, hån, utfall, mobbing existerar inte.
Det slår mig att de flesta människor här är buddhister. Det verkar vara en väldigt tillåtande religion, en som inte är tvingande, och som inte går ut på bestraffningar och total kontroll och uppstyrning av mänskligheten från mycket tidig ålder.
Det finns omkring 500 miljoner buddhister i världen. Alltså anser var åttonde person i världen sig vara buddhist. De flesta lever självklart i Asien som är världens i särklass största världsdel. Men buddhismen växer i västvärlden där den funnits sen 1800-talet.

Etiken i buddhismen skiljer sig nämnvärt från den i de abrahamitiska religionerna (kristendom, judendom och islam). I buddhismen är det inte fråga om rätt eller fel, snarare om konstruktiva eller destruktiva handlingar - de som leder till lycka och de som leder till det motsatta.
Dessa råd är också självpåtagna och praktiseras endast av dem som åtagit sig att göra det, för sitt eget och alla levande varelsers bästa.

De fem vanligaste föreskrifterna (reglerna) är :

1.Att inte döda - utan värna allt liv
2.Att inte ta det som inte är givet - utan respektera andras ting
3.Att inte ägna sig åt olämplig sexualitet - utan vara omtänksam och ansvarsfull
4.Att inte ljuga - utan att tala sanning
5.Att inte orsaka att andra människor missbrukar droger, eller själv missbruka dem - utan hålla sinnet klart
Sedan finns även:

1.Att inte tala om andras fel - utan vara förstående och medkännande
2.Att inte upphöja sig själv och nervärdera andra - utan övervinna egna brister
3.Att inte undanhålla andlig och materiell hjälp - utan fritt ge när så behövs
4.Att inte hänge sig åt vrede - utan vara överseende
5.Att inte smutskasta de tre juvelerna - utan upprätthålla dem.

Jag tycker det är alldeles, alldeles, alldeles på tok för lite buddhister i Sverige. Balansera multikulti, Attefall och ni andra, låt oss blandas upp med dessa vänliga och fridsamma själar, please!


Buddha citat

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-28 17:10

    Liza Simpson är buddhist!

    SvaraRadera
  2. Är det bra eller dåligt? Undrar en som bara vet att mamman har underlig frisyr.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-28 18:56

    Liza Simpson är en mycket sympatisk person, hon har rollen att vara förnuftets röst i den kaotiska bunten och är mycket intelligent. Det finns ett klassiskt avsnitt, där hon konverterar till Buddhism, möter bl a Richard Gere och blir utesluten från julklappsutdelningen mm.
    Egentligen är Buddhismen mindre en religion än en världsåskådning som man även kan tillgodogöra sig delar av utan att vara buddhist. Mycket av det Du räknar upp är ju snarast sunt förnuft, common sense!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-29 11:21

    Tyvärr skyddar inte (den formella) religionstillhörigheten från att begå grymheter:
    Den buddhistiska majoriteten singaleser förtrycker de hinduistiska tamilerna på Sri Lanka, fanatiska hinduer river moskéer i Indien o s v...

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-01-29 14:29

    Trevligt med lite religionsdialog. Kunde vi vara lite tolerantare och börja samtala med varandra över religionsgränserna skulle vi bli förvånade över att vi har så många gemensamma värderingar. Om vi börjar där kan vi kanske också finna broar över till det som skiljer oss åt och få kraft till att fila av det taggiga och söndrande.

    SvaraRadera
  6. Thorsten, slit inte hjärtat ur kroppen på mig med all din kunskap, jag som äääääntligen trodde att jag funnit godheten i buddhismen.
    Nu ger jag upp...... Och säkert Liza Simpson också.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-01-29 18:04

    Godheten finns i alla religioner, i alla människor. Beredskapen att göra det onda tyvärr också i alla människor...

    SvaraRadera