onsdag 8 december 2010

Vill du växla till supereuro? Eller vill du hellre ha skiteuro?


Den europeiska gemenskapens vägval: Dela upp frankenstein-valutan Euro i två delar eller riskera kollaps? De europeiska ledarna gör allt för at tona ner en eurokollaps, men diskussionerna lever sitt eget liv. Euron är på väg att räknas ut, och fundamentet under EUsamarbetet darrar, nä skälver, nä skakar..
USA ser på Europa som en investeringsförening, så vill man man som investerare ha fingrarna i Nordeuropa syltburk, så är man tvungen att ha ett par fingrar också Sydeuropas sylt. Det är så euron är konstruerad och kan nu leda till en total omvärdering.
Kommer vi att få se en delning av euron i två delar? Sydeuro och NordEuro, det är nåt som Tyskland och Frankrike sneglat på länge, en supereuro och en skiteuro? Vem vill tillhöra B-laget? Troligen kommer länderna i syd- och östra europa att få dela på en ”B-valuta” och då lär spänningar inom EU inte att utebli.

Kommer EU att tvångsinföra valutan (super- eller skit-euro) i de aktuella länder som ännu inte använder något annat än sin egen valuta?
Det inkluderar givetvis Sverige.
Vi är i farozonen.

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-08 16:04

    Ja, det var ju en Herrans nåd att det blev nej vid €-omröstningen 2003. Mitt förslag är att i stället införa kronunionen mellan DK, NO och SE igen, gärna även vårt luttrade broderfolk på Island. Det blir ett lagom stort valutaområde!!

    SvaraRadera
  2. Då är det du, jag och Erik Penser. Inte illa.

    SvaraRadera
  3. Tror ni tre innerst inne,att något annat Nordiskt land vill ingå union med vår svenska invandrarvaluta.Nej personligen tror jag det blir svårt att ens övertyga Island,om vårt kära "nödmynt".Tidvis l.50 Dkk ,1,30 Nkk för ett svenskt nödmynt !!!! Ser inte ut att ha goda utsikter...

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-12-08 19:00

    Lars, den sista tiden har ju även vår krona varit bra mot € och $. En nu kronunion skulle förstås innebära en ny krona där priset i det nuvarande kronorna återspeglar växelkurserna under en viss tidsperiod för medelvärdesbildning! Den gamla kronunionen från 1870-talet sprack ju under depressionen på trettiotalet då Danmark och Nya Zeeland startade en devalveringskrig för att kunna exportera billigt fläsk till Storbritannien. Så övermåttan korkat!

    SvaraRadera
  5. Men handlarna längs gränsen till Norge skulle nog klaga om den svenska kronan skulle vara lika mycket värd som den norska.Dom har ju i åratal tjänat gott på en svag svensk krona,av detta har staten (dvs vi)fått in en hel del momsintäkter.Men vår ekonomi är ju som bekant mycket mer än ovan nämda./Petter

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-12-09 09:22

    Gör man så som jag skrev återpeglas ju värdeskillnaderna i kursen mellan de gamla kronorna och den nya, så prisskillnaderna vid gränsen förblir desamma och växlingskostnaderna uteblir!

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2010-12-09 11:17

    Vad menas med svensk invandrarvaluta undrar en ickeekonom? Däremot var ickeekonomen övertygad om att Sverige skulle står utanför Eurosamarbetet och det är han fortfarande. Vi kan stödja fredlig samvaro i Europa på annat sätt och vi kan vara internationellt solidariska när vi ha råd (just nu påstår ju Borg frenetiskt att vi har det) med fler länder än de inom EU som inte klarar att balansera sina ekonomier. Kan tänka mig att ex. Haiti har större behov än Grekland.

    SvaraRadera