onsdag 22 december 2010

Sydkorea leker med elden. Men det är inte precis tomtebloss.





Sydkorea har tänt en jättejulgran på en kulle precis vid nervösa gränsen till Nordkorea.Den 30 meter höga granen tändes under en ceremoni med Seoul Full Gospelkör och 400 gäster.
Den årliga jultraditionen avbröts 2003 under ett ömsesidigt avtal med Nordkorea, där båda förband sig att avstå gränspropaganda.
Jultraditionen återupptas samtidigt som spänningen är fortsatt hög på Koreahalvön.

Seoul rapporterar idag: Största stridsövningen inledd
Sydkoreanska örlogsfartyg har inlett en fyra dagar lång övning i de omstridda östra gränsvattnen intill Nordkorea. I manövern ingår också flygstyrkor och marktrupper.

Vad händer? Sydkorea verkar hålla på med uppenbara provokationer.
Är det totalt och vansinnigt oansvarigt livsfarligt?
Eller utmanar de en spelare med usel hand, för att visa världen?


SVD Expressen

8 kommentarer:

  1. När den värsta konsekvensen för en handling är krig har jag ytterst, ytterst svårt att förstå varför man utför något ens i närheten av en sådan handling.

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2010-12-22 08:47

    Att Syd-Korea utmanar en spelare med usel hand, ja, rent genomrutten hand är ju ingen tvekan om. Ideologiskt. Men Nord har förfärliga vapen och ingen som helst moral. Därför leker Syd med elden med denna barnsliga provokation. Och sätter den bräckliga "världsfreden" i fara. Ett nytt krig i Korea kan få en världsbrand som följd. Vad gör Kina? Alfahannen Putins Ryssland? Och kan Obama stå emot Pentagons och CIA:s krigsivrare? Det finns nog anledning att ta med detta i våra julböner.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-12-22 08:56

    Det är precis det jag åsyftade i tidigare inlägg. Varför leka med elden?

    SvaraRadera
  4. Tja, man visar att man inte låter någon köra med en. Det är bra. Alternativet är mycket, mycket värre. Om neville chamberlain hade levt nu hade han hållit med...

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte riktigt varför Sydkorea genomför övningen, kanske är det av inrikespolitiska skäl, att visa sig handlingskraftig och få ökat stöd. Det är inget ovanligt skäl men det är ett riskabelt att genomföra övningen.

    SvaraRadera
  6. Den senaste övningen är ju försvarsövningar... Om Nordkorea inte har något planerat har de inget att bli hotade av. Inte mycket konstigare än att Sverige hade stora militära övningar under kalla kriget. för att möte "ledefi"

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2010-12-22 11:26

    Anonym: Klart att man ska ha militärövningar när man har sådana fiender. Men det måste ju inte nödvändigtvis förläggas direkt vid gränsen till motsidan, då ett enda bomskott som hamnar på fel sidan gränsen kan starta ett krig!

    SvaraRadera
  8. Nja anonym, det är ju inte exakt svenska förhållanden som det försvarsövas under.......
    Så, mycket konstigare är det faktiskt om vi är medvetna om den instabilitet och spänning som föreligger mellan länderna.

    SvaraRadera