fredag 3 december 2010

Stolleprov.


Igår var min Björn på "förhör". Inför mötet hade han läst in sig på 70 sidor miljölagstiftning. Polismannen var väldigt sympatisk, och precis som Björn helt frågande till hela saken.
Livsmedelsverket sorterar under Miljö och Hälsa, de försöker få sina "kunder" att tro att varje skyhög avgift vi betalar till dem, för tillsyn och varenda ett av alla tillstånd, ska ge oss "service" tillbaka.
Vi som vet fattar ju att det där är bara blaj, det finns överhuvudtaget absolut noll intresse av att bistå, hjälpa till, förenkla och informera. Dessvärre tycks kontrollanter se sig själv som benknäckargänget. De smyger sig på, oanmälda, kanske utklädda vad vet jag, kastar sig över sitt offer och flinar över varje minimal brist i egenkontrollprotokollet de hittat med hjälp av sina megaförstoringsglas, och anmäler sen direkt till polis och åklagare.
När det gäller Björns case, så handlar det om en lagändring för protokoll 2008. Istället för att tjänstvilligt informera sina "kunder" via mail om lagändringsblanketten, så avvaktar man smygande tills datumet passerat. Sen kommer anmälan via polisen.
Den här gången bet de sig dock i svansen, det brott av att ha fyllt i fel blankett är i Björns speciella fall redan preskriberat,
Så.
Eftersom nio av tio allvarliga vardagsbrott inte löses av polisen, vill nu chefs-JO Mats Helin ta i med hårdhandskarna mot polisen. Han hotar åtala alla poliser och offentliga tjänstemän som inte sköter sitt jobb, de begår tjänstefel, säger han.

Yeeeeeaaaajjj, rätt väg att gå, chefs-JO.
Eller?
Vad är det för land vi håller på att skapa? Människor som anger och anmäler varandra och sig själva i parti och minut till polis och åklagare??????
Som om de inte redan var överhopade och helt vansinnigt inneffektiva.
Jag har bara ett ord: STOLLEPROV.

4 kommentarer:

  1. Ja du ser, inte så mycket att oroa sig för alltså. (Menar själva samtalet din Björn hade).

    Värre dock med JO:s inställning.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Bara tanken på vad allt det här kostar!! Bara tanken på alla som sitter vid sitt skrivbord med hitt-påuppgifter för att berättiga sin existens ryyyyys.

    SvaraRadera
  3. Carina-Fina:Det kallas i länder där inte,som i Sverige,ren anarki råder för byråkrati..Dessa "tjänstemän" måste fördriva dagen på ett eller annat sätt..Men i ärlighetens namn vill jag inte anklaga vår polismyndighet.Snarare vill jag ställa politiker och åklagare mot väggen.Dessa sistnämnda år orsak till att din Björn Ahmed kallas till förhör..Vad det kostar spelar ingen roll för dessa skyldiga.Huvudsaken man kan visa spenderbyxan ute i vida världen..5-6 miljarder till Irland t.ex.Nog är det väl fler än jag som inser,att vi lever i ett sjukt land ???

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2010-12-03 17:22

    Byråkratin i landet, offentlig såväl som privat är en hämsko för alla goda idéer som ofta varit upprinnelsen till utmärkta verksamheter som sedan av olika anledningar byråkratiserats. Inte sällan är det också så att man hellre silar mygg och sväljer elefanter. Det är inte svårt att hitta miljöbovar som verkligen borde ha åkt dit. Men det har varit för jobbiga ärenden så man tog itu med lite enklare saker istället. Vad gäller stödet till EU länder så är det ju egentligen inte något stöd när man betänker hur mycket som dessa länder sedan får betala tillbaka. MED RÄNTA! Vår goda ekonomi borde nu istället användas till stora infrastruktursatsningar (se tidigare fråga) och till skolor, sjukhus m.m. Det skapar långsiktigt kapital och står pall mot den eländiga kvartalsekonomi so tycks trollbinda alltifrån finansministerier till minsta lilla enmansföretag.

    SvaraRadera