måndag 27 december 2010

Ryssarna är inga småskurkar!


Säger Björn och skakar på huvudet från köket, när TVnyheterna står på och annonserar nyheterna om att ryssen Chodorkovskij riskerar att dömas till ytterligare sex års fängelse för stöld av olja.
Den nu 47-årige Chodorkovskij råkade i konflikt med Putin under dennes period som president. Chodorkovskij kritiserade då statens kontroll över exporten av rysk olja och gav ekonomiskt stöd till oppositionspartier.

Efter att ha lyssnat vidare, kontrar jag väldigt surt med att svenskarna är inga småskurkar heller:
Tre väktare som utsatt en nittonåring i Vällingby tunnelbana för övervåld, friades alla tre. Ursvensk motivering: Ingen kan säga vem av väktarna som använde övervåldet.

Allt mitt hår reser sig.

8 kommentarer:

  1. För sådär 25-30 år sedan blev två personer åtalade för mord i en mindre ort söder om Göteborg. Båda friades, trots mycket starka misstankar att det var rätt personer man tagit, då det inte gick att med 100% säkerhet bevisa vem som hade utdelat vilket slag, var de hade stått under dådet, i vilken ordning några av slagen hade utdelats. A skyllde allt på B och B skyllde allt på A. Naturligtvis.
    Man kunde bara konstatera att A resp B hade befunnit sig på platsen vid rätt tid och att de hade med mordet att göra.
    Med dagens kriminalteknik hade det troligen blivit ett annat utslag.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-12-28 08:28

    Jag tycker både i Lindomefallet och i tunnelbanefallet hade man kunnat döma alla för medhjälp åtminstone!

    SvaraRadera
  3. Åh, Thorsten, självklart minns du Lindome!
    Har en god vän som växte upp där, han tyckte det var oerhört pinsamt med denna historia, så han brukade säga att han var från Kungsbacka.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Yngsjö, Lindome och Åmsele, vissa platser glömmer man aldrig!
    Undrar hur det känns för offren/familjer/närstående?
    Och signalerna det sänder ut i kriminella kretsar - alla fria????

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-28 09:49

    Att gärningsmännen går fria är förstås frusterande för offren. Ännu värre är det dock om dådet förblir ouppklarat, då kan man inte komma till ett avslut och gå vidare på samma sätt som efter andra livskriser. Hoppas några av dom gamla ostarna som Leif G W tar upp i veckans brott blir uppklarade, nu när det finns chans för nya tips!

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-12-28 11:37

    Om väktarna hade dömts för medhjälp/underlåtenhetsuppsåt/likgiltighetsuppsåt för att inta ha hindrat sina kollegors framfart hade visserligen straffet blivit lågt jämfört med de "direkta" brottet. Men domen hade sannolikt räckt som giltigt skäl för uppsägning, så arbetsgivaren och allmänheten hade blivit av med rötäggen som väktare. Och i Lindomefallet hade gärningsmännen ej kunnat åberopa skadestånd för tiden i häktet eftersom de sannolikt fått ett fängelsestraff som överstiger häktestiden.

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2010-12-28 18:31

    Håller med föregående talare. Det är fullständigt obegripligt att ingen blir dömd trots det grova brott de begått tillsammans. Ingen är oskyldig. Ibland tappar man förtroendet för rättsväsendet.

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-29 09:34

    Det här är ett tveeggat svärd. Att "uppenbart" skyldiga ibland går fria är ett pris jag är beredd att betala för att jag själv eller någon annan människa inte hamnar i finkan trots att ha varit på fel ställe vid fel tidpunkt utan alibi, men är oskyldig. Den smygande tendensen att behöva bevisa sin egen oskuld är inte bra. Den bästa vägen att minimera att skyldiga går fria och oskyldiga straffas är ett bra fungerande polis- och rättsväsende med väl utbildad personal och bra resurser, exvis forensiska, så att bevisläget blir bra.

    SvaraRadera