lördag 4 december 2010

Fel häst!


DN skriver: "Afghanistans president Hamid Karzai är inte bara mycket korrupt. Han är dessutom paranoid, svag, oemottaglig för fakta och överdrivet självmedveten. Källa: USA:s ambassadör Karl Eikenberry i Kabul via Wikileaks.

Ahmad Karzai har tidigare, av bland andra amerikaner, anklagats för att spela en nyckelroll inom den afghanska knarkhandeln.

Av det som läckt ur Eikenberrys rapporter ligger slutsatsen nära att den afghanske presidenten mer eller mindre lider av förföljelsemani, en uppfattning som i så fall delas av hans medarbetare. Så citerar ambassadören till exempel finansministern Omar Zahhilwai som sagt att Karzai "lyssnar inte på fakta men är lätt att påverka av vem som helst som kommer och drar de mest bisarra historier om sammansvärjningar mot honom".

Ett närmast groteskt exempel på korruptionen ger Eikenberry, när han påstår att Afghanistans vicepresident Ahmad Zia Massoud i oktober 2009 stoppades och förhördes i Dubai efter att ha landat med 52 miljoner dollar i kontanter."

Löningen för Afghanistan är i första hand poltisk, genom att liera sig med en hatad maktelit och politiker direkt skadliga för det egna landet, har väst gått helt fel väg.
Man vinner ingenting om man väljer galen häst.

4 kommentarer:

  1. Man tager vad man haver,sa Lotta Swärd..Det är svårt vinna galopptävling på Täby,med en arbetshäst..I slutändan blir det som "en soppa på en spik".Ett nytt Vietnam för USA och deras allierade..Massa dödsoffer på alla sidor,utan någon form för en bättre framtid..Det ända som kommer att bestå i Afghanistan,är de enorma opiumodlingarna och deras islamska klanledare..
    Mina korta svenska ordspråk ovan,är inte från min sida,avsedda att ironisera,mer för att ge en bild på,hur USA har valt partner i detta arabland.HUAJEMEJ,hade Krösa-Maja uttryckt det..

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-12-04 14:40

    Det är just detta omständigheter som gör att man inte kan vifta bort kritiken mot deltagandet i Afghanistankriget som antiamerikanismen, Det verkar saknas rätt häst att satsa på!
    Och så länge den usla infrastrukturen bara gör det lönsamt att odla jordbruksprodukter med högst pris/viktenhet, läs opium, kan man knappast klandra bönderna för att de gör det!

    SvaraRadera
  3. Såg ni inslaget på nyheterna om slowfood-rörelsen som har köpt 15 kg saffran till bullbak från Afghanistan, för att slå ett viktigt slag för de fantastiska afghanska bönder som man lyckats påverka att odla saffran istället för opium? mera, mera, mera sånt!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-12-04 17:09

    Vilken bra idé, saffran har väl kanske ett ännu högre kilopris ån opium!

    SvaraRadera