onsdag 15 december 2010

Etnisk svensk. Jag finns.



TheReligionofPeace.com
Guide to Understanding Islam

What does the Religion of Peace Teach About Lying (Taqiyya and Kitman)
Question:
Are Muslims permitted to lie?
Summary Answer:
Muslim scholars teach that Muslims should generally be truthful to each other, unless the purpose of lying is to "smooth over differences."

There are two forms of lying to non-believers that are permitted under certain circumstances, taqiyya and kitman. These circumstances are typically those that advance the cause Islam - in some cases by gaining the trust of non-believers in order to draw out their vulnerability and defeat them.

Det är det här som är så jätte-. jättecreepy.

I min värld säger munnen det hjärtat är fullt av. Jag kommer aldrig, aldrig nånsin att begripa när människor förvrider sanningen, och står och ljuger mig rakt upp i ansiktet.
Det är därför vi i detta land ständigt framstår som totalt utan byxor för omvärlden.

Nu skriver jag att :
"vi svenskar är av traditionen hederliga och ärliga, och rätt naiva."
Och då kommer jag att få riktigt på nöten.
I min blogg om "CarinaFina ska skämmas.." skrev en av mina läsare en längre kommentar som innehöll följande mening:
"Flera av tärnorna och lussegubbarna av annat etniskt ursprung än den rent svenska, om det nur finns någon sådan."
Om det nu finns nåt sånt som etnisk svensk???????

Den här teorin sårar mig nåt fruktansvärt.
Nån vill ta ifrån mig min nationalitet, klä av mig naken och säga att jag som svensk inte finns.
Det känns som den vassaste egg mitt i hjärtat.
Jag har själv som utvandrad till Californien, befunnit mig i den yttersta förtvivlan, driven av våldsam hemlängtan. Jag har suttit med minnesbilder av vitsippor, höstträdens damatiska färger, porlande vårbäckar och svenskar med nian mot årets första sol på Dramatens trappa, med en tyngd över strupen och bara längtat hem till mitt Sverige, till mina landsmän som talar mitt språk och delar värderingar.
Nu vill man påtala att detta inte är värt nåt, inte existerar.
Det känns som en grym sak att göra.

Wikipedia: Etnicitet, tillhörigheten till viss ethnos, betyder tillhörighet till en grupp av människor med gemensamt ursprung och egenskaper. Etniska grupper skiljer sig främst genom olika kultur, men de kan även skilja sig genom olika fysiologi och genetisk bakgrund.
Etniska grupper bildar en gemenskap med intern sammanhållning, lojalitet mot värderingar, normer och seder.
Exempel:
Norrmän är en germansk etnisk grupp. Dessa bor huvudsakligen i Norge.
Amerikaner syftar vanligtvis på personer som är medborgare i USA, eller personer som bor på kontinenten Amerika som helhet.
Svensk tillhörande den etniska gruppen svenskar bosatta i Sverige.

Min etniska svenskhet är däremot inte ett dugg exkluderande, alla, varenda kotte, som vill dela min svenkshet är av hjärtat välkomna!

22 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-15 13:39

    "än den rent svenska, om det nur finns någon sådan." Jag tror Du övertolkar Ulf här, Carina. Det finns svensk, tysk, you name it, etniskt ursprung, men "rent" är det ingenstans i världen, vi människor har flyttat och blandat oss för mycket, helt enkelt. Och längtan, strävan, mot det "Rena" har många gånger gått käpprätt åt pipsvängen, oberoende om det är fråga om "ras", religion eller ideologi.

    SvaraRadera
  2. Men, det stod inte "rent". Rent ger naturligtvis en bitter smak, men förnekelsen gällde "etniskt svensk".
    Vi får väl se om jag får en förklaring!

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2010-12-15 15:06

    Nog ska du få en förklaring. Först: Jag ber om förlåtelse om jag sårat någon. Jag menade just det där "rena". Barnen jag tänkte på är adopterade och uppväxta i Sverige och är i min värld lika svenska som jag. En konfirmand , adopterad från Eritrea talar svenska med full skånsk accent. Han är uppvuxen i Skåne. Vi lever i ett mmångkulturellt samhälle, vi kommer från olika håll, bor, lever och verkar tillsammans. Den gemenskapen är jag rädd om. Den är vårt samhälles styrka. Men vårt samtal ger mig anledning att inte vara för sanbb på tangenterna. Ibland blir det fel ord när man inte uttrycker sig akademiskt korrekt.

    SvaraRadera
  4. Som man ropar får man svar, tack Ulf!

    Precis som du, fick jag i söndags känna hela bröstet svälla, när jag tittade ut på Nacka musiskolors Luciatåg i Berwaldhallen. Alla var representerade; svarta, långa, finniga, bleka, pojkar, rödhåriga, blonda, gula, svartögda, flickor, korta, runda, taniga m.m, m.m, alla förenade i den vackraste av våra traditioner.

    Jag talar aldrig i termer av "rena", förstår inte vad det betyder.
    Däremot så upptäckte jag när jag läste din kommentar att jag länge måste ha känt en stor frustration över att det i takt med invandringen, i något slags försiktig omtänksamhet, blivit fel och fult att hylla svenskt och Sverige som fadersland.
    Tanten med Julmusten tog nåt slags baklängesrekord. Man kan väl inte utestänga nån för att vi som bott här länge brukar dricka julmust på julen??????
    Jag vill få älska att vara stolt över att leva efter Guds 10 budord, jag vill få älska Evert Taube, jag måste få tycka att skärgården är det vackraste och svenskaste som finns. Jag vill fira svensk midsommar utan att ängsligt ta in alla kulturer i det firandet. Varje sak har sin tid och plats, skulle aldrig drömma om att tvinga på mina traditioner i ramadan eller Rosh hashana.
    Det bara, bara måste gå, det går i Norge, det går i Amerika. Det gör inte mig till bakåtsträvare, ond eller uteslutande - jag vill ju inget hellre än att dela med mig!
    Självklart förändras det som är "svenskt" över tid med influenser utifrån som det alltid gjort, det gör det inte mindre svenskt.

    Jag hoppas innerligt att jag lyckats förklara och beskriva utan att det finns risk till vinkling eller misstolkning!

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2010-12-15 17:04

    Precis. " det gör det inte mindre svenskt", det är det som är poängen. Gemenskapen är det viktigaste. Samhällen är bra när vi som är nära varandra tar ansvar för varandra.

    SvaraRadera
  6. I bland undrar jag över vem som är mest extrem...Die dumme Schweden" själva,som inlett sin egen avrättning eller..Vad beträffar Ulf`s ståndpunkt,ryser jag vid blotta tanken..Att öppet tillstå,att man vill förinta sitt fädernesland,av ren gudstro !!!Kyrkan har tidigare stått högt på min lista,men ärligt talat har min syn förändrats.

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2010-12-15 18:55

    Men snälla Lars! Var har jag pläderat för att Sverige bör förintas. Jag är säker på att jag är lika glad för mitt medborgarskap som du. Om jag bjuder in någon i mitt hem är ju inte det detsamma som om jag säger att välkomna och rasera allt vad jag äger och har. Ta det bara. Så tolkar du väl inte mina inlägg.Det vore ju alldeles förskräckligt.

    SvaraRadera
  8. Ulf,om du bjuder hem någon,räknar du kanske inte med att denna skall bli bofast hos dig.Visst förintar ni er själva,motsatsen borde du som kyrkans man kanske tänka över..Hjälp dessa i deras egna hemländer,fördela så att även flickorna(som är mindre värda)kan få del av biståndet. Nu är det "pojkar" i åldrar upp till 30 år,lyckosökare som missbrukar vårt samhälle.Slutligen kan jag personligen inte förstå,hur olika sekter (kanske frikyrkliga)kan aggera som lagbrytare,genom att gömma undan illegalt vistandes figurer,vilka fått sina ärende prövat..men avslag.Sådana metoder skapar på sikt en ren anarki.F.ö tycks det finnas många i nya Sverige,som liksom Judas skor sig på dessa "invandrare"Tråkigt men sant....

    SvaraRadera
  9. Lars, du låter som om du verkligen har drabbats och är full av sorg. Vad skulle kunna hjälpa dig till att inte vara så hatisk?

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2010-12-15 20:25

    Jag tror ett möte med invandrare som inte är så som Lars tror de är skulle kunna hjälpa en bit på vägen...

    SvaraRadera
  11. Carina-Fina.Falskhet och småsinthet kan jag leva utan...Men alla orättvisor på vår jord,söker jag på mitt sätt att förbättra.Arg el.hatisk hoppas jag att jag inte blir,då kan man dåligt argumentera.Att jag i invandringsfrågorna speciellt engagerar mig,är just p.g.a de orättvisor,som vi i Sverige skapar.Den som tränger sig före i kön och robust tar för sig av vårt väldukade bord,är inte den som bäst behöver hjälp.Varför ??? Jo, har man pengar nog att köpa flygbiljett till Frankfurt/Main,därtill betala människosmugglare för vidare befodran till vårt förlovade land.Är detta inga asylanter,utan rena lyckosökare eller som de kallas i Thorstens hemland "WIRTSCHAFFTFLUECHTIGE"

    SvaraRadera
  12. Bra Lars. Det finns tydligen rena PK:ister i denna blogg som kommenterar. Regnbågesfolk..

    Carina, jag förstår din frustrering. Jag drabbades av samma ångest? men var tvungen att bestämma mig för vilken sida jag måste tillhöra. Man kan inte stå med en fot i vardera läger. Jag bestämde mig för fosterlandet. För Sverige.

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2010-12-15 22:10

    Hej anonym, ju tänk vad hemskt att inte bara SD folk kommenterar på bloggar och tidningar, även om det ibland nästan verkar så...

    SvaraRadera
  14. PK var det ja Torsten.

    Jag tillhör inget politiskt parti eller ideologi. Jag tillhör mitt fosterland och står för det.

    Den utpekade anonyme..

    SvaraRadera
  15. Hej Anonym. Du skriver på en blogg som vill ha skyhögt till taket. Och ingen enda av läsarna och kommenterarna här är PKister, de skulle inte trivas här, en del har definitivt lämnat mig.
    Däremot har vi många, många mycket skilda åsikter som jag varmt välkomnar, och jag hoppas av hjärtat att vi lär oss nåt av varandra.

    Jag har bestämt mig för att den enda sida jag vill välja är mellan gott och ont. För mig sitter inte det alls i ras eller hudfärg. Jag tror på att vara mot andra som du vill att de ska vara mot dig!

    SvaraRadera
  16. Kommer in sent, håller på som en annan Sisyfos att hålla min lilla grusväg på en km öppen, men det är som förgjort. Lika fort som jag får undan snön, lika fort är den där igen. Maken är olämpligt nog bortrest och jag törs inte ge mig på att köra de stora maskiner som krävs. Jag handskottar (!) på de värsta ställena, det blir bra motion det ;-)
    Lyckligtvis är jag begåvad med en snäll granne, som kommer öppna vägen för mig i eftermiddag, så jag kommer ut till landsvägen.

    Carina-Fina: kan bara hålla med dig om man bör vara mot andra som man själv önskar bli behandlad.

    Anonym: hm, jag har faktiskt inte sett att vi, som brukar titta in här, är urbota pk:are, men vi tycker olika i vissa frågor - och vi låter varandra göra det också.
    Jag håller inte alltid med Lars eller HellBoy, men det händer att jag gör det. Jag håller inte alltid med Thorsten eller Ulf heller, eller Carina-Fina för den delen. Det spelar för mig inte så stor roll om vi alla skulle vara ense i alla frågor. Eller jo, det skulle det, det skulle bli ganska trist till slut.

    SvaraRadera
  17. Re Öbon:
    Än en gång har mina aningar blivit sannspådda.
    Saknade dina kommentarer i går,och funderade om du blivit insnöad.F.ö är min devis:Låt det vita ligga kvar,vår Herre tar bort det hela,när tid är..Dessutom har du ju en prima nabo.

    SvaraRadera
  18. Tack Lars, skönt att veta att man blir saknad :-)

    Ja, insnöad är ordet, i dess bokstavliga betydelse. En sådan tur att nätet fungerar åtminstone. Men det står väl inte på förrän elen går, vårt lokala bolag är inte så värst kvicka på underhållet. Vill verkligen köpa en egen liten vindsnurra, så jag får upp vatten ur brunnshålet även om stora elnätet lägger av. Men kniper det innan vi får hit snurran, går det ju faktiskt att ta in snö och koka på spisen. Annars har vi tänkt till med vattenmantlad kakelugn (för värmning av tappvatten) och gasolspis. Ett jättelager med stearinljus och fotogenlyktor finns alltid. Skulle gasoltuben ta slut, har vi vedspis i gamla huset.

    /Öbon

    SvaraRadera
  19. Oj, oj, oj Öbon! Du har det tufft, men är väl förberedd och har förmågan att se positivt och ta livet med en klackspark, det är en superegenskap som jag själv också lyckats födas med, så grattis till oss båda två! Och på tisdag vänder det!!!!

    SvaraRadera
  20. Det ska väl inte bli tögrader på tisdag? Usch och fy, då blir det riktigt tungt med snöskottandet.

    Eller, jaha, nu fattar jag, midvintersolståndet! :-)

    Växte upp på landet, ännu mer isolerat än vi bor nu faktiskt, i ett hus från 1600-talet (med råttor i den gamla potatiskällaren, hu!). Lärde mig då hur viktigt det är att alltid ha ett lager ljus, alternativ uppvärmningskälla, ordentligt med mössor, vantar, halsdukar osv osv, så egentligen tycker jag inte det är så himla jobbigt när det kommer snöstormar. Det gäller bara att vara förberedd :-)

    Minns den stoooora, heeeemska stormen i oktober-november 1968. Hela familjen bäddade ner sig i mammas och pappas säng och så hade vi husets alla täcken över oss. Vi gjorde gemensamma expeditioner till badrummet, som var lika iskallt som om det hade varit utedass, och så fick vi barn äta grillad korv. Vi hade ingen vedspis, bara en öppen spis. Alla kaminer och kakelugnar var sedan länge nedmonterade.
    Då skulle man ju ha oljepanna! Och elspis.

    Har nog aldrig trivts i modernare lägenheter utan kakelugn el dyl. Jag vill kunna elda! Vedhuggandet, klyvandet, staplandet brukar vi göra en "talko" (heter det väl på finska?) av på vårkanten. Vi bjuder in starka kompisar som hjälper till och langar in veden i boden, mot öl och massor med mat och ev övernattning.

    Man kan umgås på många sätt.

    /Öbon

    SvaraRadera
  21. Ulf Hjertén2010-12-16 15:16

    Jag tror att jag vet vad som åsyftas med regnbågsmänniskor. Men vad är PK-ister? Har det med PKK att göra? Har vi startat ett samtal om Palestinakonflikten och samkönade äktenskap? Blir det inte i så fall lite väl omfattande under samma bloggfråga? En sak har jag i alla fall förstått att dessa samtal nog är ganska nödvändiga. Ventiler som förhindrar överhettning.

    SvaraRadera
  22. Tala, tala, tala, vi måste våga tala med varandra!
    Det finns nästan lika många åsikter som människjor, ingen har mer rätt till sina synpunkter än nån annan. Genom att våga skriva och resonera vänligt och sakligt med varandra bryter vi ner det hatiska inför olika meningar. Som ventiler, absolut, Ulf.

    SvaraRadera