fredag 10 december 2010

Bajs förgiftade Östersundarna.


En felkopplad toalettstol tycks vara det som förgiftat vattnet föt tiotusentals människor.
Miljöåklagaren Christer B Jarlås säger att den felmonterade toastolen borde ha upptäckts tidigare eftersom det fanns så tydliga spår.
-"Frågan är om någon ska straffas, det kan vara alla möjliga överallt som har ansvaret."
Ja, eller hur? I landet där Olof Palmes mördare fortfarande går fri, hur sjutton ska man kunna hitta nån som felkopplat en toalett?? Att hitta ansvar och ansvariga, om det inte gäller fortkörningar, det är inte Sveriges starkaste sida.

SvD ÖP

12 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-10 12:52

    Tänk om av det 10000 insjuknande 5000 var förvärvsarbetande med en bruttodagslön à 1000 kr, då har dom tillsammans kastat 5 Mkr i karensdagar i Storsjön. Snacka om skadeståndskrav!

    SvaraRadera
  2. Kära nån! Hade en av våra underentreprenörer inom vvs dabbat sig så, skulle vi fått betala skadestånd till kunden. Sedan hade vi krävt in pengarna från vvs-aren, som hade fått ta det med sitt försäkringsbolag. Om han har en drulleförsäkring, vill säga.

    Hur katten kan man felkoppla toaletter? Måste vara en riktig klåpare.

    /Öbon, som arbetar endast inom närområdet och skulle behöva gå i kk om vi gjorde något så klantigt.

    SvaraRadera
  3. Ett känsligt fall,kanske är detta ett svartarbete.För om så inte vore fallet,borde det ju finnas fakturer att tillgå...Åter ett av de alltmer ökade fallen av korruption ???? Återigen låter man de STORA löpa,medan de s-m-å sättes bak lås o. bom...Ett nytt fall,som visar vart vårt land,sedan länge är på väg.Ja listan kan göras lång,men vad hjälper det,när de styrande bara rycker på sina axlar.

    SvaraRadera
  4. Inte sant, Öbon? Böter, fängelse, skadestånd, you name it. Men nu.....? Hur svårt kan det va? Hade jag varit Östersundare hade jag protesterat med bandaroller och ilskna bu-rop tills kommunen hittade ansvarig.
    Men, de kanske helt enkelt inte har tid på Miljö och Hälsa just nu nu, de är väl alla ute i lösskägg och lustiga hattar med en massa hemliga vertyg och mystiska genomlysningslampor för att avslöja julbordsbakterier!!
    Min inställning är låt människor som vill äta julbord, som andra människor har hostat och nyst på göra det! De dör inte. Snarare blir de inte lika ömtåliga och övermottagliga som vi andra miljöomhuldade svenskar.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-10 14:09

    Hörde precis i nyheter att denna felkopplade toalett inte var enda läckan, det finns tydligen mera "rundgång" i Östersund...

    SvaraRadera
  6. Förr sjöng Edward Persson i en av sina dåtida hits ,över dynga o. lort..Det var på denna tid otänkbart,att koppla friskvattnet på samma stam som toalettstolen.Men allt har rationaliserats och kanske är detta bara början på en ny tids era.
    Men som du så riktigt skriver Carina,man sväljer afrikanska kameler och silar inhemska mygg.. (Det sista skulle var ironi,med tanke på dagens Östersund)

    SvaraRadera
  7. Vem sparar fakturor från 1970-talet?
    Det KAN bli omöjligt att spåra.
    VVS-gubbar kan inte komma ihåg alla 1000-tals anlaggningar dom jobbat med.

    Kanske kommunens gubbar godkände anläggningen 1971?

    /Eva_Lena

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-10 16:26

    Tja, julborden och andra smörgåsbord är sagolika smittospridare. Kallt och ljummet mat som ligger framme länge och många petar i. Hoppas att inspektörerna har varit på det ställe vi ska äta julbord med jobbet i kväll. Min fru som är mikrobiolog avråder från ridet à la Malta, den är en av julbordets värsta bakteriehärdar...

    SvaraRadera
  9. Re:Eva-Lena
    Tror du v-e-r-k-l-i-g-e-n,att detta "skit" skulle ha löpt ut i dricksvattnet 40 år,och först nu blir någon sjuk därav !!! Mycket kan man inbilla mig.men knappast sådana bortförklaringar.Men kanske någon av kommunens gubbar,har ett finger med i spelet/klosetten....

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2010-12-10 17:10

    Lars! Det är en ovanlig parasit det är frågan om och rundgång av avloppsvatten har varit mycket vanligt innan reningsverken blev bra. Det kan alltså ha varit fel i 40 år, "vanliga" bakterier blev så utspridda att ingen blev magsjuk. Men när parasiten i fråga (har glömt namnet, min fru vet...) råkade komma i detta kretslopp blev fadäsen ett faktum, något liknande hände i Bergen för en tid sedan. Och skiten löpte ju inte direkt ut i dricksvattnet (det har ju högt tryck i ledningarna), utan via dagvatten i Storsjön som är dricksvattentäkten och där de sedvanliga reningsmetoder som klorering inte biter på parasitens kapslade ägg.

    SvaraRadera
  11. Thorsten,jag får vika mig för sakkunskapen..Men kan det vara så att denna "parasit" är släkt med "Arsenik" och "Oljebakterien" från USA..I så fall är min misstanke trots allt kvar..40 år ju en såååå lång tid,att nog skulle väl denna ha dykt upp tidigare...liksom stosjöodjuret med jämna mellanrum.F.ö hur ser ett parasitägg ut ???

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2010-12-10 21:57

    Nej, inte arsenik eller oljebakterie, ett litet djur, faktiskt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptosporidiosis
    Och just parasiter ur djurlivet och svampar är extremt besvärliga, dom är så nära besläktade med oss att gifter som tar kål på dom också tar kål på oss, vanliga antibiotika hjälper inte. I vattnet finns dom som oocystor, en stryktålig inkapslad form som sedan utvecklas i tarmen. Det är fråga om en vanlig "turistdiarré", så den kan ha hamnat i Storsjön som ett "reseminne"...

    SvaraRadera