onsdag 17 november 2010

Sveriges Riksdag - LÄS och LYSSNA!!!!!!


Ayaan Hirsi Ali är min absolut största förebild efter att jag läst hennes formidabla och gripande bok "En fri röst."
Nu är Ayaan Hirsi Ali i Norge för att lansera sin senaste bok, ”Nomad”, som handlar om islam, de islamiska samhällena och mötet med den moderna världen.
En mer framgångsrik integrationsprocess än Hirsi Alis går inte att hitta.
När hon flydde till Nederländerna för att undslippa ett tvångsgifte, saknade hon alla kunskaper om hur man klarar sig i västvärlden. Men en strålande kombination av begåvning, envishet och hårt arbete ledde till tolkjobb, och så småningom en mastersexamen i statsvetenskap, och slutligen en plats i parlamentet.

Hirsi Ali beskriver hur islam skapar personligt lidande, och om hur människorna i väst viker sig för, eller inte törs, ifrågasätta de medeltida föreställningar som dominerar den islamiska världen.
Detta ser hon som ett hinder för islams utveckling.
Barndomens religion gjorde henne till ateist och varm anhängare av upplysningsidealen och den klassiska liberalismens tro på individens rätt att skapa sitt eget liv. Hon vill förstå och förklara vad som sker då människor med rötter i ett islamiskt klassamhälle ska anpassa sig till ett modernt, demokratiskt samhälle.
Så: LÄS "NOMAD"!!!

Sverige domineras av en uppenbar byxångest och oförklarlig panik inför att överhuvudtaget våga ifrågasätta någonting inom islam, så till den milda grad att vi mer och mer ger upp vår egen kultur. Griskött får inte finnas på skolmenyer, skolavslutningar flyttas från kyrkorna, svenska flaggan göms undan i garderoben, kvinnofientliga Waberi (M) väljs in i riksdagen......
Vad hände med consensus? Mötas på halva vägen? Och hur länge ska vi skämmas över det vi vuxit upp med?

Nu när världen runt omkring oss är redo att pröva mångkulrurens effekter i samhället, då kommer Sverige - Landet Bakom och vill skriva in en tvingande mångkultur i grundlagen. Hur är det möjligt?


GP
SvD och Aftonbladet Expressen Filipstad

10 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-17 14:10

    "ifrågasätta de medeltida föreställningar som dominerar den islamiska världen.
    Detta ser hon som ett hinder för islams utveckling."
    Islam i stort sår ungefär där (katolska) kyrkan stod under senmedeltiden. Det som behövs är en islams motsvarighet till renässansen och reformationen, det gäller att stödja krafter inom islam som går åt detta håll!

    SvaraRadera
  2. Såna krafter inom islam? För mig känns det som en religion som är absolut livsfarlig att ens i det minsta lilla våga ifrågasätta. Har nu läst ut Jesper Huors I väntan på talibanerna, och jag känner mig rätt hopplös.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-11-17 15:25

    Jodå, de finns, bl a i den s k sufistiska traditionen inom Islam!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-11-17 16:12

    "skolavslutningar flyttas från kyrkorna"
    När man följer den årligen återkommande diskussionen i denna fråga är det i regel inte judar och muslimer som protesterar mot skolavslutningen i skolan, tvärtemot, de tycker ofta att de är bra, utan humanisterna (Det finns ingen Gud och Christer Sturmark är hans profet, favorit i repris)!

    SvaraRadera
  5. Sufistiska? Ska genast lära mer!

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-11-17 17:10

    Ja, det är en inriktning mot mystik meditation och mera liberala uppfattningar. Det gäller att uppmuntra kritiken inom islam, för den har större trovärdighet. Jag som kristen känner större frimodighet att kritisera fundamentalister som livets ord och ultrakonservativa som delar av katolska kyrkan så att säga inifrån än att blanda mig i islams (eller för den del buddhismens) inre spänningar.

    SvaraRadera
  7. Ur barnamun igår:

    Jag var på studiebesök i åttaåringens klass idag på förmiddagen. Lektionen ägnades åt religion, närmare bestämt historien om Noas ark. Fröken läste högt för alla barnen, sedan ställde hon några frågor.
    - Vad kallades båten som byggdes?
    En av de ivriga eleverna fick svara.
    - En ark.
    - Bra. Vem byggde arken?
    Lika många ivriga små händer i luften. Min åttaåring fick äran att svar denna gång:
    - En arkeolog.

    Ja. Det måste ju stämma, eller hur?

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-11-18 14:19

    Stämmer nästan. Det har funnit horder av ARKeologer (och det fins några krisna fundalister kvar även i dag) som letar efter resten av arken på eller vid berger Ararat där den ska ha strandat när vattnet sjönk undan!

    SvaraRadera
  9. Åhhh, så roligt, dessa barn, vad vore livet utan dem? Själv skrattar ihjäl mig åt mitt lilla bonusbarn-barn, 2 1/2 år, vi satt och pekade på saker i en sagobok, och jag pekade på en sax. Tuva talar tidigt, hon är en härmare, och nu svarade hon "schlack" , och jag bara fyllde i ja, visst en sax. Då blev hon alldeles tyst i en lång stund, sen tittade hon irriterat på mig med himlande ögon:" -jag saaaaa de!"

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2010-11-18 16:55

    När min son för många år sedan inte kom på ordet för majonnäs sa han: Det man klistrar fast räkorna på mackan med...

    SvaraRadera