måndag 8 november 2010

Malmö - Sveriges Chicago.



Wikipedia: "Allmänt används vapen för att skada personer, djur eller byggnader med fysisk kraft."
Say nomore.

För att få vapenlicens i Sverige krävs i regel att du har fyllt 18 år. Vissa undantag finns. Du ska också vara laglydig och skötsam.
För att få licens på ett vapen för målskjutning krävs att du under minst sex månader har varit aktiv medlem i en godkänd skytteförening. För att få bli medlem krävs ett intyg från Polisen, så Polisen själv ger licens till vapen som folk har ihjäl varandra med som de sen måste beslagta.

Det är sekretessregler som hindrar polisen från att få uppgifter från sjukvården, socialnämnden och kriminalvården när den prövar frågor om vapenlicens. Därför kan galningar, "vapenfascinerade killar som vill panga mycket", göra det utan större problem.
50 skjutningar i Malmö!
Förmodligen är gängvåldet den största orsaken till de skrämmande siffrorna.
Hur många vapen som finns på Malmös gator idag vet ingen.
Det sägs att kontrollen av vapenhandlare "ska utredas". Bakgrunden är att grovt kriminella har fått tillstånd att bedriva handel med skjutvapen.

Öppna ögonen! Om inte flödet av vapen och droger stoppas, kan Malmö vara en förlorad stad, och ett skjutvapen den enda möjligheten för stans invånare att försvara sig.

Förhindra det, säger en som "loves Malmö".
AftonbladetExpressen SvD DN GP

4 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-09 11:05

    Att ha lagom mycket koll på vapenhandlare och vapenlicenser är OK, men överdrifter där blir som att pissa i Mississippi, 97 - 98 % av brotten begås med illegala vapen. Skytten i Malmö är snarare ett undantag och eftersom han har skött sig fläckfritt hade han även vid noggrann kontroll fått en vapenlicens.

    SvaraRadera
  2. Sjukvården borde ha en koppling till polismyndigheten, informationen finns ju i samhället, de här kufarna borde ha kunnat stoppas.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-11-09 13:09

    Tja, den dagen sjukvården har ett fungerande och samordnat journalsystem det kanske skulle vara möjligt inom vissa gränser. Men troligen hade man i det aktuella fallet inte hittat något uppseendeväckande i alla fall.
    Jag tror att i ett öppet samhället måste man leva med restrisken att en person som inte ha lämnat några avtryck förr slår slint. Sådant är människan, helt enkelt! En allmän misstänksamhet mot "kufar" från allmänhetens sida skulle dessutom marginalisera många av dessa ännu mera och snarare provocera fram att "proppen går"! (se även newsmill-länken under en annan kolumn)

    SvaraRadera
  4. Vill inte marginalisera. Snarare tvärtom, öppna upp för enstöringar som drar sig undan, vi blir så lätt misstänksamma och håller oss på vår kant. Kanske är det allt som behövs - nån som närmar sig, bryr sig, ähhh, inte vet jag...

    SvaraRadera