fredag 12 november 2010

En parafras på en elak betraktelse av Zandra Lundberg i Aftonbladet.


Youth rules. Not.


"Utvecklingen har gått käpprätt åt skogen. Dagens unga kvinnor får inte vara oskuldsfulla, starka och ha stil och god självkänsla längre.
I SVT visas unga tjejer och killar upp som otacksamma, egofixerade, bortskämda, förvuxna, hjälplösa koloss-bäbisar. Och i Paradise Hotell-såpor går tjejernas patetiska låtsasliv ut på att vara raffset-försedda och hånglande, lössläppta horor och billiga madrasser, för de unga tupparna att vraka bland.
Intet nytt under solen.


Vad dessa program ger för bild av ”en sund kropp” ska vi inte ens gå in på.
Säg hej då till friska, fräscha, rosenkindade unga tjejer med stark vilja och klar blick, utan erfarenheter av trekanter och analsex.
Säg hej till modebloggarna som faktiskt tror att det räcker att bära rätt tröja från HM och ha långa, vippande lösögonfransar från Åhléns, och att vara totalt befriad från en enda egen intelligent tanke.

Snart kommer kommer 13 vara det nya 50.
Var det här som var kvinnans frigörelse, var det detta att fritt få vara sexuellt extremaktiva, utmanande och halvnakna som vi kvinnor så hett eftertraktade?

Det är bara att blunda hårt och hoppas att en komet prickar in jorden i morgon."

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-13 10:28

    Både parafrasen och originalet är dystopier som inte behöver inträffa för flertalet, om barnen får en uppfostran som ger dem sund självkänsla och självförtroende, kritiskt tänkande (så det inte går på varje trend) och vetskapen att man har ett val i de flesta (dock inte alla) situationer!

    SvaraRadera
  2. Parafrasen var en direkt hämndaktion. Kände mig inte träffad, men drabbades av akut sorg över flickans uppenbara vämjelse över vuxna kvinnor av idag. Så illa att hon önskar jorden går under.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-11-13 14:47

    Jo, jag inser Din poäng. Men det som originalet och parafrasen har gemensamt att om man gör sig en bild av en befolkningsgrupp (unga tjejer, medelålders kvinnor, invandrare, norrlänningar, ja vilken grupp som helst) baserad på massmedia, då ser verkligheten mycket mera dystopisk ut än den egentligen är. De flesta människor är som folk är mest, men det skapar inga rubriker!

    SvaraRadera