söndag 10 oktober 2010

Vice statsministern har råg i ryggen. Och det gör mig glad.


Jan Björklund:
-"Det är självklart att elever ska studera alla världsreligionerna, men det är lika självklart att kristendomen i svensk skola fortsatt ska ha en särställning. Det har varit den totalt dominerande religionen i vårt land, och påverkat vårt levnadssätt på ett helt annat sätt än till exempel hinduismen.
– Det handlar inte om att den kristna religionen är bättre än någon annan, utan det här beror på det enorma inflytande som just kristendomen har haft i vårt land, och fortfarande har i vår del av världen.

Jan Björklund ger ett exempel från klassrummet:
– På lågstadiet berättar man i december för barnen varför vi firar jul, alla traditioner kring det och hur det gick till i Betlehem. Vid påsk gör man samma sak. Att vi skulle ägna samma uppmärksamhet åt de buddhistiska helgerna, det är inte möjligt.

Lars Ohly,V, tycker att det är rimligt att i skolans religionsundervisning ägna samma uppmärksamhet åt fastemånaden ramadan, som åt julfirandet.

– Ramadan är en jättehögtid i Sverige.

SvD

11 kommentarer:

  1. Före valet stal FP och Björklund väl valda delar ur vårt SD-program.Nu för han dessutom fram våra krav, som sina (KRISTENDOMSUNDERVISING i skolan) !! Tala om att världen,inom svensk politik,har förändrats sedan 19 september...

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-10-10 13:04

    I motsats till buddhistiska helger är faktiskt Ramadan eller åtminstone dess avslutande en stor helg i Sverige, vilket handeln har börjat upptäcka!
    Och att just FP är det parti som i smyg mest sneglar på SD, det är ingen nyhet, det började 2002 med Lejonborg!

    SvaraRadera
  3. Ministerstyre kallar jag det. Allt för att fjäska in sig hos Sverigedemokraterna. I Danmark var det Fp:s systrar i Venstre som gjorde Kjærsgaard rumsren. Här i Sverige är det Fp i Landskrona som gått längst i sitt samarbete med SAD.

    SvaraRadera
  4. Är det nåt problem med rumsrena politiker och rumsren politik, Sven Tyckare?

    SvaraRadera
  5. Det är absolut inga fel på Guds tio budord!Med dem skulle världen på ett otroligt enkelt sätt bli en bättre plats för ALLA, oavsett någon tro eller inte.

    SvaraRadera
  6. Re:Mikko
    För att i någon mån,söka intuta något i barnen som fordom kallades MORAL.I dag kallas sådant fri uppfostran,men det har visat sig gå åt h-sike
    Det skadar ingen,att några enstaka lektioner i veckan likt YOGA,söka undervisa i något som kanske kan berika,en del av barnen i deras vidare liv...Kristendomsundervisning i dag, innebär inte att man nödvändigtvis skall lära sig rabbal psalmverser,det finns som bekant ett annat budskap.Bl.a att uppträda på ett sätt,som andra förväntas uppträda mot dig...

    SvaraRadera
  7. Javisst ramadan och thanksgiving och alla hjärtans dag, det finns hur många helger som helst som vi, och inte minst affärsmännen, adopterat.
    Men vad har dessa nya företeelser med Björklunds förslag att göra? Kristendomen har spelat en historisk roll i vårt land. Är det nåt vi ska skämmas för? Vi har ju blivit hyfsat bra människor, med goda värderingar, etik och moral enligt kristendomen. Eller?

    SvaraRadera
  8. Du skriver så bra,Carina-Fina och bra gjort av Jan Björklund.

    SvaraRadera
  9. Mikko, man kan inte generalisera, det finns rötägg i alla grupper. Att hata oliktänkande har noll med kristendomen att göra.

    Såg nyss ett objektivt inslag om islam på TV som fick mig som kvinna att få fullkomlig tokpanik. Imamernas vilda utrop om tungor som skulle slitas ut, halsar skäras av och skallar krossas.....

    SvaraRadera
  10. Tack, anonym, det värmde!

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2010-10-10 21:03

    "Såg nyss ett objektivt inslag om islam på TV" - hur då objektivt och på vilken kanal?

    SvaraRadera