onsdag 6 oktober 2010

Är slöja en huvudbonad? Diskrimineringsnämnden, se bild,svarar NEJ.


Sportcentret Enighet i Malmö har en generell regel mot alla huvudbonader på grund av säkerhetsskäl. En muslimsk kvinna ville gå på spinning och aerobics, men vägrade ta av sin slöja och anklagade gymmet för rasism på grund av religion.
– Man inte får ha regler som kan utesluta muslimska kvinnor från att träna, säger Anna Theodóra Gunnarsdóttir, enhetschef på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Kvinnan anmälde till diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde träningscentret på 50 000 kronor.

DO menar att sportcentret Enighet diskriminerat kvinnan på grundval av att hon är muslim.
Bland de cirka 3 000 medlemmarna finns många med invandrarbakgrund, invänder klubben och menar att slöjförbudet inte har något med religion att göra.
Malmö tingsrätt finner att föreningen inte tillräckligt väl motiverat förbudet för kvinnan, men tycker inte att hon diskriminerats i egenskap av muslim.

Därför stannar skadeståndet på 5 000 kronor

3 kommentarer:

  1. Det måtte bli ganska svettigt under den där slöjan. Förutom att det finns en risk av fastna i något redskap. De flesta gym (alla?) har regler om vad man får ha på fötterna, barfota eller endast strumpor duger ej, då man kan tappa en hantel eller skivstång.

    Känner och känner till så många muslimska kvinnor som INTE har slöja. Okej, jag har inte läst Koranen, men är tämligen säker på att det inte någonstans står något om att kvinnor måste ha slöja.

    Nog för att det är viktigt med en DO som är uppmärksam, men fall som det här gör till slut att "folk" (däribland undertecknad) tappar i respekt för deras arbete.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Instämmer, Öbon. Min respekt för DO idag är noll.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-10-06 13:31

    Det påminner mig om chefen som visar sig i verkstan för arbetarna för att verka intresserad, han böjer sig ner över en maskin och slipsen fastnar i en roterande axel...

    SvaraRadera