onsdag 22 september 2010

Multitasking är som att vara småpackad.


Multi-tasking (att klara flera uppgifter på samma gång) är en myt, och koncentration vägen till framgång, så säger hjärneforskarna, som varnar för stora öppna kontorslandskap.


Skal välfärdssamhället överleva så ska vi människor inte bara springa fortare - vi måste lära oss att koncentrera oss. Hjärnan kan inte multi-taska, korttidsminnet är gjort för att hålla fyra till fem bollar i luften samtidigt. Dyker det upp tre bollar extra, så finns det bara två kvar till att utföra arbetet med. Det är som att vara halvfull, när man gör en sak, men har uppmärksamheten någonannanstans.

I Danmark har man tittat på tio hinder för att skapa tillväxt, ett av dem är att produktiviteten har gått i stå. Det värde en dansk skapar på en arbetstimme sackar efter. Men lösningen är INTE att kräva ännu mer multitasking av de anställda, ledarna måste däremot se till att medarbetarna får koncentrera sig.

Jag har själv känt mig halvberusad och fullkomligt yr när jag pressat mig själv till bristningsgränsen, så länge leve forskningen, och de ledare som förstår att lyssna på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar