måndag 26 juli 2010

New news or old news?

Wikileaks är en internationell organisation, baserad i Sverige, som publicerar läckor av känsliga dokument samtidigt som man beskyddar uppgiftslämnarnas identitet.
Wikileak avslöjar idag "hemliga" dokument om civila döda i Afghanistan. I en presskonferens säger wikileaks grundare:
- Om rapporterna vore oriktiga skulle det påverka Wikileaks trovärdighet, men vi har aldrig tidigare publicerat förfalskat material, och jag tror inte att vi gör det nu heller, säger Assange och fortsätter;

- "Det är verkliga rapporter, men det betyder inte att allt som står i dem är sant. När vi publicerar material är det vi säger att dokumentet som vi beskriver det sant."

Jag betvivlar inte en sekund att rapporten är vederhäftig.
Och sörjer av hjärtat varje civilt dödsoffer, precis som alla andra normala människor.
Men har Wikileaks släppt en nyhet?
Media rapporterar ju löpande om när civila har fallit offer.
Att Wikileaks nu bekräftar att man dödat "hundratals" civila, är detta då att betrakta som en sensation?

Kommer att tänka på de feta skrämmande rubriker som forskare normalt skapar på nyhetssidorna när de behöver nya forskaranslag.
Och kan inte värja mig emot att Wikileaks behöver mera pengar nu, till bl.a ökad bandbredd och utökad service-kapacitet.


Fotot visar Bradley Manning, den 22-årige underrättelseanalytikern i amerikanska armén som också tidigare har läckt dokument till Wikileak.

3 kommentarer:

  1. Det handlar om rapporter som den amerikanska staten hemligstämplat. Tydligen handlar det då om händelser som man ansett att vi inte ska få läsa om. Därmed är det nyheter för allmänheten. Samma sak hände under Vietnamkriget då vidrigheter från "de goda" kom till allmänhetens kännedom långt efter att de inträffat.
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/song-my-calley-1.936282

    SvaraRadera
  2. Hisoria.
    Does it repeat itself?

    Och vem i hela världen kan man lita på?

    SvaraRadera