tisdag 20 juli 2010

Hälsocigaretter med mynta och mentol - en oskyldig innegrej?


Vilka snälla producenter som tagit fram en ny sund produkt, örtcigaretter, för att du inte ska bli kinkig för att du måste sluta röka.
Så oerhört gulligt och omtänksamt.
Eller......?

Lyssna:
En "hälsocigg" innehåller i stort sett samma mängd hälsofarliga ämnen, en studie visar att örtciggarna skapar samma nedbrytning av DNA och reaktioner med centrala proteiner i cellen. Därför är cancerrisken och beroendeframkallandet minst lika stort eller större.

Örtcigaretterna produceras i Kina och där har producenterna lyckats att få folk att tro att de är nyttiga. De innehåller aromatiska örter och sötningsmedel som ger ämnet acetaldehyd vid förbränning.
- Generellt kan man säga att allt som brinner utvecklar kolmonoxid, det är en giftig kvävande gas som hindrar blodets förmåga att transportera syre.

I reklamen påstås örtciggarna ha flera effekter: de hjälper mot huvudvärk, förstoppning, migrän, hosta, halsont, astma, koncentrationssvårigheter, håravfall och de stärker immunförsvaret. Och ökar välbefinnandet.
Precis som alla andra droger som påverkar centrala nervsystemet.

På paketet står det dock ”don’t inhale”.
Varför inte, kan man undra, när man blir så himla, himla frisk av dem.

1 kommentar:

  1. Thorsten Schütte2010-07-20 11:38

    Kritiken är helt befogat. Det spelar egentligen ingen roll om det är tobak, örter, hampa eller papper man röker. All ofullständig förbränning av organiskt material ger ungefär samma häxbrygd och koloxiden är den värsta boven av alla dess ingredienser.

    SvaraRadera