tisdag 8 juni 2010

Ni får inte missa Maciej Zaremba!


-"Värst för dig själv” Så låter det från Arbetsmiljöverket när en mobbad vill anmäla arbetsskada. Vuxenmobbning är lika förnekad i Sverige som kvinnomisshandel i muslimska länderna, skriver Maciej Zaremba.
Zaremba publicerar idag på DN/Kulturfjärde delen av den rysare till artikelserie han kallat "Mobbarna och rättvisan".

Jag måste få gratulera DN till att ha denne modige, självständige, kunnige journalist och utmärkte researcher, som S-E-R de problem som finns under ytan i "världens bästa land". Det mest jämlika landet, på gott och ont – här får vem som helst mobba vem som helst.

Artiklarna ger mig en del aha-upplevelser. Själv har jag inte varit utsatt för så livshotande mobbning som exemplen beskriver, men det som hänt har varit illa nog. En vacker dag ska jag berätta om hur hotfull man kan upplevas som, om man vågar säga att kejsaren inte har några kläder, och man dessutom fått alla medarbetare att se den nakne kejsaren.
Den svenska konflikträdslan är en av grunderna till mobbiing, eftersom den totalt förhindrar ärlig och rak kommunikation, och uppmuntrar till manipulation.
Facket, staten och arbetsgivaren är alla lika blinda och skyldiga. Som individ i sverige är man ingen.
Det gör mig illamående.
Men det som gör mig glad och som ger Sverige en liten strimma hopp i detta avseende är den fantasiske Zaremba, läs, läs, läs!

3 kommentarer:

  1. Hoppas han får fler priser. Hoppas han får all den tid han någonsin kan behöva för sitt skrivande. Hoppas det blir en riktig debatt om vuxenmobbing, för det skulle behövas.
    Hoppas att alla läser hans artiklar.

    Och varför har de inte (eller har de det?) nämnts på Rapport eller Aktuellt?

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-06-08 13:24

    Mobbning och dess mekanismer är desamma från dagis till äldrevården. Jag läser inte artikelserien, det skulle vara alltför ångestskapande med upplevelserna jag har i bagaget från både skolan och arbetslivet. Eller vad sägs om en lärare i engelska som skickar mig att hämta kaffe från automaten åt honom eftersom jag ändå inte lär mig någonting. Eller läraren i fysik (där jag var bäst) och gympa (där jag var sämst) som uppmuntrade mig, hängandes i något slags tortyrredskap: men Thorsten, det är ju bara ren fysik...

    SvaraRadera
  3. Huuuuu, jag ryser på riktigt, Thorsten.

    SvaraRadera