tisdag 8 juni 2010

Håller vi på att bli introverta UFON?


Thorsten gjorde en kommentar till ett av mina inlägg:
-"Dom sista 10% av arbetstiden är de flesta ändå inte särsklit produktiva..."Och jag kom att tänka på ett inslag på nyheterna igårkväll som handlade om just detta. Det var SJs personal som face-bookade och porrsurfade på arbetstid i värsta snökaoset. Och vad värre var - de flesta som nyheterna tillfrågade hade en väldigt lätt, tillåtande och överseende attityd till vad man får göra på arbetstid.
Kanske är det för att jag jobbat i ett rätt isolerat flygplan som detta låter så totalt galet för mig. Va????!!?? Inte använda hela arbetstiden till att producera????!!!?? Det verkar som jag har missat nånting här.

Nu till saken, i takt med att vi spenderar snart all vår tid vid datorn så umgås vi bara ensamma. Varför denna konstig självvalda isolering IRL nuförtiden?
Mer och mer blir vi "introvert sociala", nu börjar det bli så illa så att kafferasterna på jobbet håller på att helt försvinna. Paradoxalt nog så ökar kaffedrickandet markant, men kaffet drickes ensamt vid vårt eget skrivbord. Det är pulverkaffet Nestlé som gjort en undersökning och funnit en klar och tydlig trend. Utvecklingen går mot kortare, effektivare pauser i chambre separé.

Men hallå, kaffestunderna är ju superviktiga!
Och nästan hälften av alla tillfrågade tyckter faktiskt att kafferasten är ett bra tillfälle till att lära känna varandra och att lufta problem med arbetskamraterna, så varför väljer vi då att isolera oss?
Hmmmmm....strange.

3 kommentarer:

  1. Eftersom jag har mina medarbetare på annan ort (fast ibland finns de i närheten och då ses vi) har jag de flesta av mina kafferaster solokvist framför skärmen. Facebook och diverse bloggar är min kaffearena.

    Men visst är det så att det inte är samma sak som att ses irl.

    Som egenföretagare tillåter jag mig själv dessutom att ha mina egna tider, vilket kan verka förvirrande för en del av mina vänner. Jag arbetar alla gånger mer än 40 timmar/vecka, ofta är det närmare 60 t/v, men periodvis är det kanske en normal halvtid. Ibland har man mycket att göra, ibland är det ganska lite.

    F ö anser jag inte att fb, bloggande eller porrsurfande på arbetstid är acceptabelt.

    SvaraRadera
  2. Carina: jag har bloggat om detta fenomen. Att vi blir allt mer isolerade. Och om hur viktigt det är med kaffandet som social inrättning.
    Till Öbon kan jag hälsa att jag befinner mig i samma situation, och tar med än gärna med min dator till ett café för att GLO och inspireras.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-06-08 19:30

    Det var inte SJ, utan Banverket (väl mest kontorsfolk på huvudkontoret Borlänge) och det hela uppdagades när datasystemen från Banverket och Vägverket skulle smältas ihop till det nya Trafikverkets. Min gissning är att de flesta kontorsarbetsplatser skulle ge ungefär samma resultat. Att jag hamnade på Din blogg beror ju på att jag efter min chefs "försvinnande" inte hade alltför mycket att göra och därför hamnade på nätet. När jag börjar på mitt nya jobb i augusti lär jag inte vara undersysselsatt längre, så det blir mindre av den varan, precis som när jag är i stugan, medvetet utan uppkoppling!

    SvaraRadera