lördag 12 juni 2010

Flygvärdinna på Norwegian slogs blodig,


av våldsam passagerare som fick snedtändning, på flighten idag mellan Stavanger och Malaga.
Upprinnelsen var några passagerare som bad flygvärdinnan om hjälp att "re-seata", dvs omplacera, en medpassagerare. Varför? Passageraren upplevdes på ett eller annat sätt som obehagligt störande.
Som värdinna måste du nu först bedöma om det finns nån relevans i klagomålet, och sen använda all erfarenhet, klokhet, list och finkänsla för att inte stöta dig med någon. Kan du göra en abrovink så att du kan flytta runt, utan att nån ska behöva känna sig kränkt, så är det allra bäst.
I det här fallet löpte mannen amok och slog flygvärdinnan blodig. En frukansvärt chockerande och hotfull situation i de trånga utrymmena.
Några passagerare lyckades hålla fast den våldsamme passageraren tills landning, och polis kunde gripa honom.
Flygvärdinnan fick sy några stygn, men jag hoppas att hon och hela crew har blivit mycket väl omhändertagna och kommer över chocken så fort som möjligt!

2 kommentarer:

  1. Har alltid forundret meg litt det der: passasjerene får drikke seg opp på flyplassen, blir foret opp med øl og vin på flyet og i flyet har begrenset med "personlig rom" rundt seg når de blir beruset og rastløs (på opptur) og vil utagere litt. Folk har jo vanskeligheter nok å oppføre seg når de er edru i friluft.. Reiser endel med barn innenriks, og kan vel si at jeg har truffet alle typer småberusede mennesker ombord: fra de morsomme harmløse til de skikkelig ubehagelige som har blitt møtt av politiet. Det som er merkelig er at flypersonalet vil være bartendere ombord på arbeidsplassen sin, og samtidig utsette passasjerer for skade og ubehageligheter. Ja til rusfrie flyplasser og fly!

    SvaraRadera
  2. Jag håller verkligen med dig, berusade passagerare i flygplan är en säkerhetsrisk. De är ju fullkomligt oförutsägbara.
    Men sen finns det ju vi vanliga som vill unna oss ett glas vin eller en GT för att fira semestern eller njuta resan, att ta bort från alla de som brukar, för att enstaka missbrukar, det vore inte rätt.

    Jag har aldrig upplevt mig som bartender, som chef ombord har jag alltid tagit ansvar. Däremot finns det en regel som säger att vi i cabin inte får insinuera eller säga rakt ut till någon, att de är fulla och nu får de inte mer. Då kan flygbolaget få en stämning på halsen för personlig kränkning.
    Så här går man en balansgång.
    Om jag ser fara på färde, så talar jag först om situationen för min kapten, sen informerar jag alla i min crew om att "glömma" nästa beställda drink läääännge, helst tills vi landar. Blir personen påstridig, kan jag gå och försöka snacka bort personen. Det lyckas nästan alltid.
    Det som hände igår kan dock hända oss alla närsomhelst. Snedtänder en galning, ja då är det kört.

    SvaraRadera