tisdag 1 juni 2010

Är Mankell, Gardell och de andra svenska aktivisterna "nyttiga idioter" åt islamistiska extremister?


En färsk rapport från israeliska underrättelsetjänsten hävdar att ledande islamister och Hamasterrorister är inblandade i Frihetsflottan - där bland annat organisationen Ship to Gaza ingår.
Enligt rapporten närvarade "seniora islamistiska extremister" ceremonin inför avfärden mot Gazaremsan. Bland deltagarna fanns Sahar Albirawi och Mahmad Tzoalha, båda toppnamn inom Hamas.Där fanns också Hamam Said, ledare för Muslimska brödraskapet i Jordanien.
Är vi alla i omvärlden åskådare till en islamistisk dunder-propagandamaskin som får Israel att totalt tappa ansiktet, och deras egna aktioner att spela islamisterna rakt i händerna?
Lite av retoriken får mig att fundera.
- "Israel beter sig som Hitler gjorde mot judarna. Hitler byggde koncentrationsläger i Tyskland och i dag bygger den sionistiska regimen koncentrationsläger i Palestina, sa ordförande Yilderim."
Sista ordet är inte sagt.

21 kommentarer:

  1. Det jag tröttnar på är den så vanliga modellen att om man är mot en sådan aktion som Israel gjorde igår, att skepp blir bordade på internationellt vatten och folk dör, "måste" man genast vara för den andra sidan. Är man borgerlig, ska man vara för Israel, är man vänster, ska man vara för palestinierna. Är man borgerlig, är man köpt av USA och i förlängningen eg inte bättre än nazisterna (sic!), men har man "hjärtat på rätta stället", är man mot allt som Israel och USA står för.

    Så platt, så enkelt man gör det för sig.

    1948, när Israel bildades, flydde hundratusentals judar från Nordafrika där de bott i många generationer, sedan medeltiden, sida vid sida med kristna och muslimer. Plötsligt var de inte önskvärda längre. De flyttade till Israel och integrerades snabbt. De var med och byggde upp sitt nya land.

    Men arabländerna gjorde inte plats åt palestinierna. Varför kan man undra. Var det enklare att ha dem kvar i sina byar i Israel? Eller var det så att en del palestinier inte var önskvärda pga fel religion? En del var och är kristna. Språket då? Jo, de talar arabiska, en palestinsk dialekt som ligger ganska nära jordansk arabiska och egyptisk arabiska, ungefär som svenska, danska och norska ligger ganska nära varandra.
    Men de har ju bott i området i tvåtusen år? Ja, det har judar också gjort, alla försvann inte ut i diasporan. Även kristna har bott i området i tvåtusen år. Så finns där druser, en islamsk sekt med inslag av både judendom och kristendom.

    Fler grupper finns.

    Vem har mest rätt till marken?


    Nej, sista ordet är inte sagt. Och vad som är sant eller inte lär vi nog aldrig få veta helt säkert.

    Jag vet, eller rättare sagt, jag tror, (hoppas jag har fel) bara att många judar världen över lär få betala för gårdagen.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Intressant. När staten Israel bildades? Uppstod den staten ur tomma intet på mark som tidigare var en obebodd ö eller?
    Så man tog inte land från någon och gav till någon annan?

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-06-01 15:42

    Öbön har rätt, båda sidor har ungefär lika bra argument för sin sak , det "dubbelt lovade" landet. Och jag är så himla trött på att man, så snart man har kritiska synpunkter på någondera sida, antingen kallas antisemit eller arabhatare. Man kanske får resonera så här: blir man omkörd lika ofta som man kör om håller man rätt fart. Och blir man beskylld att vara antisemit eller arabhatare lika ofta, har man en välavvägd ståndpunkt i Israel/Palestina-frågan...

    SvaraRadera
  4. Tack Torsten!


    /Öbon

    SvaraRadera
  5. All wheelchairs from the flotilla will be shipped to Florida. We don't want to give disabled Hamas militants a tactical advantage.
    Israel has seized toys from the flotilla which could have provided emotional support to Hamas
    Israel is glad to report that the soldier who stubbed his toe while boarding the ship has made a full recovery
    We are in the process of reclassifying "International Waters" as "Occupied Tuna Territory"
    Dear Turkey, thanks for the supplies, next time send more kebaps

    SvaraRadera
  6. Israel har nu släppt svenskarna som kidnappades på internationellt vatten och fördes till israel. Återstår en ursäkt från Israel och att de ansvariga för kidnappningen utlämnas till Sverge.

    SvaraRadera
  7. En liten notering. Palestinier som folkslag härstammar från kanaanéerna som bodde i området för ca 3000 år sedan. Detta är den enda gång som palestinierna hade ett eget land. Området har sedan denna period varit erövrat av andra länder. Israel den senaste sedan 1948. Palestina som självständig stat har aldrig existerat.
    Min poäng här är att det är väldigt långsökt att säga att Israel ockuperar palestinskt territorium eftersom det inte har funnits något palestinskt territorium på 3000 år.

    SvaraRadera
  8. Uppenbarligen är det svårt att fastställa till vem som marken tillhör. Men det är inte alls svårt att fastställa att såväl Israel som Hamas använder överdrivet våld, dock så har Israel mer resurser och en vansinnig taktik om att vedergälla tusenfallt om inte mer. Den paranoida hållning som många Israeler har är bara tröttsam. Orkar inte läsa/höra mer om förintelsen, vilken de pekar på så fort den minsta kritik poppar upp. Nej jag gillar inte Israeler, inte för deras religion utan för hur de hanterar omvärlden. En normal människa gör en re-cap och händelseanalys för att hitta sina egna brister. Ingen av de Israeler jag hör/läser om, verkar ha den minsta självinsikt om att deras egna agerande utgör en grund för omvärldens misstro och avsmak.
    Konflikten med Palestina känns mer och mer som en andra hands fråga. Viktigare är att få Israel att spela de internationella regler och koder som lagts upp i diverse konventioner. Viktigare är att få USA att ta bort sina händer och sluta att passivt stödja ett Israel som mer och mer liknar en skurkstat med hjärntvättade innevånare.

    SvaraRadera
  9. Många borde öppna historieböckerna så de vet vad de diskuterar. Den del som tillföll Israel 1948 var det område som låg under Judiskt ägande (Judarna hade successivt köpt land och hade lagfart på 50 % av arealen). Jag tycker också man skall vara medveten om att Israel en gång litade på besserwisserdebattörerna och lämnade Gaza och alla sina bosättningar i det området. Land mot fred eller vad det nu kallades. Inom några veckor fick de 1000 tals raketer i retur.

    Debatt kring hur sanslöst illa gazaborna svarade på Israels fredsinitiativ den gången saknas helt i svensk media. Tro inget annat än om det börjar föras in livsmedel okontrollerat i gaza så kommer militärt material med också och det blir nya kraftiga raketanfall inom en femårsperiod. Men ingen tycks vilja att Israel skall få försvara sig. Vad jag inte greppar är också varför det tjatas så mycket om ockuperat område.

    Israel har nämligen ingen expansionspolitik mot gazaremsan och gränserna är (bortsett från muren) är oförändrade sedan 1967, dvs det är gränser som internationellt är vedertagna som gäller idag. Israels felaktiga bosättningspolitik är till 100 % riktad mot Västbanken - ett område där palestinierna (till skillnad från på gaza) tycks vilja ha fred. Bordningen var legitim då Israel hotades. Filmerna är mer tillförlitliga än uppgifter från många av vittnena som har en lögnaktig syn på Israel.

    Mankell sa tex att han inte visste och förvånades att det hade dödats personer. Andra vittnen påstår att det var ett extremt övervåld och räknade med mängder av döda, andra att Israel använde skarp ammunition direkt under bordningen (det var enbart skottlossning på en av båtarna, den med järnrören, något som säger sig självt då det bara var där som det var kraftigt motstånd) - detta går inte ihop - men tyvärr är det inte så många som tänker till och inser vilka lögner vissa vittnen tycks sprida.

    Filmerna som förövrigt lär ha filmats under överseende av BBC reportrar vilka Israel hade med på helikoptrarna är självfallet äkta. Huvudsyftet med konvojen var annars provokation. Annars hade de gått med på det erbjudande de upprepade gånger fick av Israel, dvs att de tillsammans med Israel överlämnade förnödenheterna i befintliga transportvägar. Notera att det också är Israel och inte Egypten som dagligen skänker livsmedel, medicin etc till gazaborna.

    Israel borde ge tusan i detta framöver, släppa barrikaden och låta andra sköta hjälpsändningarna. Vid kommande anfall borde de bomba hela gaza sönder och samman inkl alla förståsigpåare som befinner sig i området och som tagit parti för islamisterna/nazisterna (palestinier hjälpte hitler mörda judar i området så jämförelsen mellan dem och nazister är relevant) där eftersom det ju tydligen är fullskalekrig som de sk fredsivrarna suktar efter (med Israelisk förlust förstås).

    Israels gräns mot gaza är hur som helst internationellt vedertagna sedan 1967. Israel har inte heller längre några bosättningar i gaza. Israel hade antagligen inte brytt sig om gaza överhuvudtaget om det inte vore att befolkningen där skulle svälta ihjäl utan deras hjälpsändningar samt att gaza så fort de ansåg sig ha tillräckligt med fyrverkeripjäser hade bombarderat Israel med dem.

    Palestinierna härstammar för övrigt från Filisteerna, när de anlände lär Judar redan funnits på plats-dvs om man går går långt tillbaks

    /Sansaer

    SvaraRadera
  10. Jag är för Israel och Israels rätt att försvara sig, men mot övervåld. Jag är mot Hamas, men för att Gazaborna ska kunna försörja sig. Amos Oz hade en bra artikel i DN. Hamas säljer en idé och bästa sättet att minska Hamas inflytande är att sälja en bättre idé.
    Så låt oss slå våra kloka huvuden ihop för att klura ut den bättre idén.

    SvaraRadera
  11. De här "aktivisterna" på den sista båten var inte ute efter att hjälpa någon. De strävade efter att nå det som nåddes. Blodsutgjutelse. IHH som stöder Hamas och andra terrorgrupper kan bara ett språk, våldets. http://peaceinmenow.blogspot.com/

    SvaraRadera
  12. "rapport från israeliska underrättelsetjänsten"... Nog sagt.

    SvaraRadera
  13. Anonym skriver: "Men arabländerna gjorde inte plats åt palestinierna."

    Varför skall de det?
    De är ju palestinier som levde i det som en gång kallades Palestina. De är inte syrier, egyptier, saudier eller irakier. De är palestinier och inget annat. De är inte ens nödvändigtvis muslimer. Det enda de inte är, är judar.

    När nu vindarna blåser åt olika håll, tycker jag nog man skall ta en nyligen släppt rapport från israeliska underrrättelsetjänsten med en nypa salt. Detta är en spinn och Israel är mästare på media-spinn.
    De är nämligen mig veterligen världens enda "demokrati" med ett informationsministerium med enda uppgift att tillrättalägga bilden av Israel.
    Så hur vet man att det är spinn? Jo, plötsligt pratar alla om något annat än det som faktiskt har hänt. Intresset förskjuts mot IHH som är Turkietbaserat med syfte att isolera Turkiets inflytande, eftersom Turkiet nu kanske är den hårdaste kritikern, och den som också fått flest medborgare dödade.

    Men kom ihåg, det spelar ingen roll vilka som var ombord, vad de säger, vad de tycker eller vad de sjunger, vad de älskar, vad de hatar.
    Det som hände hände ändå.

    Vittnesmålen från dem som var med spretar okoordinerat, emotionellt och medieovant. Men det är just därför vittnesmålen är trovärdiga. Inget ministerium har varit inne och talat om vad de skall säga. Ändå pekar de tydligt i samma riktning. Det hände saker därute på havet som Israel inte vill ställas till svars för.

    Jag bor i ett land där det också finns ett informationsministerium. Ett land där politik är ett smutsigt maktspel. Jag jobbar med demokratifrågor och politiska analyser och tidigare med lobbying.
    Spinnet är tydligt när man vet hur det fungerar. Men vanliga hyggliga människor märker inte, att när någon knackar oss på axeln och vi vänder oss om, så är det för att vi skall titta i en annan riktning.

    SvaraRadera
  14. Till anonym 07.07: och judarna från Nordafrika var marockaner, libyer, algerier ... ändå fick de plats i Israel.

    SvaraRadera
  15. Så fort någon för Hitler eller 30-talets tyskland in i en diskussion vet man att argumenten är slut. Så enkelt är det. Hur man än vrider och vänder det så blir den som argumenterar emot epitetet nazist, just nazist pga att man reagerar mot det.

    Ungefär som med alkoholism. Hur bevisar man att man inte är alkoholist? Säger man det så är det för att man inte har "sjukdomsinsikt" och försöker rättfärdiga sitt drickande. Ett moment 22. Därför är det så enkelt och billigt att använda sig av nazist, rasist och främlingsfientlighetskortet.

    SvaraRadera
  16. oops, glömde islamofobi-kortet. Får skylla på att detta skällsord är såpass nytt påhitt.

    SvaraRadera
  17. Till Anonym 08.32: skillnaden är kanske att dessa judar flyttade till Israel av eget val?

    Och var det av tvång, kanske man inte skall straffa palestinierna för marockanernas, libyernas, algeriernas brott? Det låter ju lite rättsvidrigt enligt vilken sansad människa som helst, men det kanske är okej i din värld?

    Logik och frihet från hyckleri är ju inte Israelvännernas starka sida har man ju märkt.

    Vet ni förresten att flera av bilderna som Israel har publicerat som bevis inte alls är från senaste veckans övning? De är tagna för flera år sedan. Som sagt, alltför många vill inte erkänna sig blåsta... Det spinner där ute, ser ni inte?

    SvaraRadera
  18. Mister J. Att komma med påståenden anonymt är lätt, det är en annan sak att underbygga det man säger. Säkert har du hittat något från internet som styrker ditt spekulerande? Varför inte göra det enda rätta och leda oss okunniga rätt?

    SvaraRadera
  19. Många som jag uppfattar som kloka och relativt insatta i denna infekterade fråga är för en tvåstatslösning. Det är dock inte Hamas, som har på sitt program att utrota judar och att låta Israel som land försvinna.
    Den dag Hamas står maktlösa, då först kan vi möjligen hoppas på fred i området.
    Ship to Gaza och dessa "fredsaktivister" har spelat sig själva rätt i händerna på Hamas.

    SvaraRadera
  20. Henning Mankell hävdar om att på det fartyg han var på fanns ett vapen... rakhyvel...(?!)

    Vad visar "fredsaktivisternas" egna video – rakhyvel?
    http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg

    Innan du Bojkotta Israel:
    http://www.youtube.com/watch?v=iHBvunVErJU

    SvaraRadera
  21. Är detta fredliga "aktivister"?

    * http://www.youtube.com/watch?v=wSYjuDEZw1w
    * http://www.youtube.com/watch?v=6TxchZ39e-s
    * http://www.youtube.com/watch?v=NOvxNSlmMQU

    SvaraRadera