tisdag 25 maj 2010

Vi svenskar har blivit så otroligt lättkränkta.


Anmälningarna till Skolinspektionen ökar kraftigt. Framför allt ökar anmälningarna om kränkta elever. En förklaring kan vara att det nu går att anmäla kränkningar på nätet.Totalt fick Skolinspektionen in 1 542 anmälningar i fjol, men efter bara fyra månader i år är anmälningarna 947 stycken.

Har det gått inflation i ordet kränkt, har sverige blivit en hederskultur,
vi har väl aldrig någonsin varit såhär lättkränkta tidigare?

Ett tips för att undvika att bli "kränkt": slappna av lite och ta inte allting på så stort allvar. Höj dig över småsinthet och dumheter. Simsalabim så blir du inte lika kränkt!

3 kommentarer:

  1. En av DN:s utmärkta journalister, Maciej Zaremba, skrev häromåret en artikelserie om lättkränkta lärarstudenter. Man kränktes om man blev underkänd på en tenta, fick en blivande svenskalärare rådet att lära sig stava, blev han/hon också kränkt. Någon/några blev kränkta därför att lärarutbildaren inte hade ett tydligt genusperspektiv i sin undervisning, återigen andra blev kränkta, därför att föreläsaren inte nämnde hbt-personer ... så där fortsatte det i oändlighet.

    Jag blev mörkrädd - och glad att jag själv läste på högskolenivå för länge sedan, då man "bara" diskuterade politik, förutom det man faktiskt pluggade och skulle lära sig.

    Jag tror det ska gå att hitta serien i DN:s arkiv.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Läste också om det i tidningen! Att känna sej kränkt kan också vara helt och hållet hur man själv som människa förhåller sej till hur andra människor är mot en själv. Känner man sej kränkt är man det. Att sedan springa iväg och anmäla i tid och otid, verkar vara huvudlöst!
    Ma får man väl strunta i att gå ut och träffa andra människor, för dom kan ju kränka dej...eller hur? Se för jösse namn inte på teve eller lyssna på radio, du kan bli kränkt!!! Läs för all del inga tidningar heller, bevare, då kan du verkligen bli kränkt! Svara aldrig i telefonen, kan vara någon enveten försäljare som kränker.....
    Ja, allt är en fråga om förhållningssätt till allt och alla i vår omgivning!
    Kränkt kan man verkligen bli! Men det ligger på ett plan, som inte är nämnt här ovan....
    /B-M

    SvaraRadera
  3. Läs riktigt noga vad det här handlar om. Och försök komma ihåg varför man en gång för inte så länge sedan inrättade en BEO.

    Det är ju kanske inte så lätt för en skolelev att ta det med ro som ni antyder?
    Jag menar, först blir de mobbade av kompisar, sen bryr sig inte skolan om att ta reda på vad som sker.
    Ännu mindre bryr de sig om den som mobbar är en lärare vilket vi vet utgör en stor del av mobbningsfallen.

    Den här statstiken reflekterar vardagen för en stor grupp av elever i våra skolor och de vuxnas oförmåga att hantera detta.
    Varje skola skall ha handlingsplnaer mot kränkningar och mobbning. Anmälningarna kommer därför att skolorna inte använder dessa handlingsplaner och därför att skolledningar och kommuntjänstemän inte agerar.

    Så tänk en gång till innan ni jämför med lärarstudenter och andra vuxna som känner sig kränkta. Det här handlar om barn.

    SvaraRadera