torsdag 20 maj 2010

Världen är upp och ner.


"Utbildning i fisketurism på västkusten", skriver sajten Skärgårdsbryggan om idag.
Björn skriver ilsket på tangentbordet:
-"Vilken fanatstisk möjlighet de har på Västkusten med sin fisk ute i havet och möjligheter till Fisketurism. Här på Ostkusten har vi många som skulle kunna livnära sig av fisketurism och allt som tillhör detta. Det enda som saknas är fisken. Såväl gäddan som abborren håller på att bli helt utfiskade, så här får vi ängna oss åt sälsafari och skarvsafari istället och det är kanske det, som myndigheterna önskar med sina fiskefientliga bestämmelser."

För fyra fem år sen lade vi ut nät på kvällarna, kunde vittja med framgång på morgonen efter. Nu kommer vi tillbaka med tomma nät varje dag. Så för att kunna bjuda våra gäster på färskaste fisken, måste Björn sätta sig i båten och bilen. Köra till fiskgrossisterna i Slakthusområdet, lägga fisken i kylboxen, ta bilen och båten ut tillbaka hit till ön mitt i havet.
Fisken kom igår från Kalmar!

2 kommentarer:

  1. Slutade fiska (med haspel) redan i slutet av 80-talet. Höll då till i Kalmarsund för det mesta. Några år tidigare kunde man lätt åka ut i sundet och komma hem någon timme senare med middagen fixad, nystekt abborre t ex (gädda gillar jag inte, har fått för många sumpiga genom åren).

    De gäddor vi plockade upp - och sedan lade tillbaka - blev alltmer fula i skinnet, skorviga och tumörfyllda. Vi misstänkte starkt att pappersbruket utanför Mönsterås släppte ut mer skräp i vattnet än de hade tillstånd för.

    Där någonstans tappade jag fiskelusten.

    Någon enstaka gång har jag kastat lite i någon älv uppåt landet och jag skulle faktiskt vilja lära mig flugfiske, men det är lika mycket för att få stå ute i en ström, kasta, njuta av naturen och leva i nuet, inte för att få mat på bordet.

    Sorgligt är vad det är med Östersjön.


    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Ja nu är det ju inte bara Östersjön det är fel på. Minst lika stor skuld har myndigheterna med sina fiskefientliga beslut,som gynnar säl och skarv. Uppskattningsvis äter skarvarna i Stockholms Skärgård ca 2.500 Kg fisk dagligen. Sälarna ungefär lika mycket. Förra året var en fiskare på Vånö tvungen att sluta sin verksamhet efter sälskador på 400.000:- under 2008. Nu i början på maj fick en fiskare på Ornö sina kassar med ny Regnbåge sälbesök som tog 90% av all hans fisk. Den fisken skulle räcka till nästa vår. Han kommer troligen ej att kunna leverera någon fisk i år.

    SvaraRadera