torsdag 20 maj 2010

Ingen maktperson i Sverige vågar stå upp och försvara yttrandefriheten.Det är väldigt svagt.

Men idag skriver Per Gudmundsen, SvD, en krönika om var vi har våra politiker:
-"De som stoppade Lars Vilks föreläsning med pöbelfasoner bär all skuld. För Eriksson och Ohly är dock Lars Vilks skurken. Ohly menar rentav att Vilks har som syfte att stärka islamofobin och rasismen."

Yttrandefriheten är absolut och en av den västerländska demokratins fundament. Lars Vilks är i sin fulla rätt att säga vad han vill så länge han inte bryter mot lagen. Muslimerna är också i sin fulla rätt att bli förbannade och visa det, men bara så länge de också håller sig inom lagens råmärken och inte kränker någon annans rättighet yttrandefrihet. Vi skiljer på stat och religion och så måste det förbli, Hädelselagstiftelsen är sedan länge död och begraven.

2 kommentarer:

  1. Och som någon skrev i DN häromdagen, även muslimer har möjlighet att *låta bli* (har inte begripit hur man kursiverar i kommentarerna, därför dessa klumpiga asterisker) att gå på en öppen universitetsföreläsning om konstteori. Man *behöver* inte utsätta sig för risken att bli "kränkt".
    Men ändå åker ett antal på förhand ilskna gaphalsar dit, endast för att störa och förstöra. Det imponerar inte.

    Har inte varit särskilt förtjust i Vilks konst (hans strandbygge på västkusten gillar jag inte, mycket för att det stör allemansrätten i området), men nu börjar jag bli det, av trots mot infantila och intoleranta lättkränkta typer.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-05-20 10:39

    "Å andra sidan är det viktigt att vara medveten om att Vilks syftar till att stärka rasismen och islamofobin genom sin konst", påpekar Ohly.

    "Det kan vara korkat, onödigt osmakligt och dumt att provocera och håna. Men det ingår i vår yttrandefrihet", skriver Peter Eriksson.

    Ohly överträder en gräns genom att påstå att Vilks har ett nedrigt syfte med sin konst. Detta gör inte Eriksson, han påpekar snarare det jag också tycker: att man inte nödvändigtvis alltid måste göra det som inte är förbjudet utan att behöva bli misstänkt för självcensur, skälet kan ju i stället vara vanligt medmänskligt hyfs!

    SvaraRadera