söndag 28 mars 2010

Vilken president! Den enda världsledare nånsin som har gett mig rysnigar


DN. Det var en uppsluppen president som mötte de amerikanska soldaterna på Bagrams militätbas strax före klockan 21 svensk tid. Barack Obama talade då till soldaterna på Bagram Air Base i Afghanistan. “How’s it going, Bagram!”, var hans första ord vilka möttes av dånande applåder.
- Mitt viktigaste uppdrag här i dag är att säga tack till er, ett tack från det amerikanska folket. Och om jag för en sekund trodde att USA:s intressen inte vore i fara här i Afghanistan, då skulle jag ta hem er.
Sytet med den oannonserade och hemliga resan? Obama vill få en färsk lägesrapport direkt av befälhavaren, general Stanley McChrystal.
Det här är ett år av absolut största vikt för det afghanska folket, "this is a year to make it - or brake it", även om det möjligtvis är så att sítuationen måste förvärras ytterligare innan det kan vända. På västsidan har ansträngningarna att skona civila börjar ge resultat, dödstalet på civila har sjunkit, och man vill förmå talibanerna till samma sak, främs att skona skolor och sjukhus.
Afghanerna är stolta, tåliga och modiga, men trötta och förtjänar säkerhet och stabilitet sa den svenskättade Staffan de Mistura FNs sändebud i Afghanistan, till CNN ikväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar