torsdag 18 mars 2010

Inte bara ett stycke tyg.


Såg ni Korrespondenterna?
Slöjan till debatt igen, och tyvärr så håller jag inte med i slutklämmen att det "bara" är ett stycke tyg.
Snarare ett otroligt laddat tygstycke som används i mycket uttalade syften.
Slöjorna har sitt ursprung i hednisk tid och inte i Koranen. Koranen rekommenderar att kvinnor endast får visa de delar av kroppen som anses anständiga att visa, inte uttalat vilka.
Vi fick följa två muslimska välutbildade franka systrar som verkar vilja sticka ut och chockera i det västerländska samhället. Som unga gjort i alla tider, med piercing och tatueringar eller vad som helst för att provocera, i sitt sökande efter egen identitet.
Hur som helst de här två systrarna har startat upp en websajt som lite flashigt heter "Hijab in the city". Vi fick följa med på ett slags releaseparty där de själva uppenbarade sig i exklusiv och trendig make-up och otroligt läckra huvuddukar. I lyxiga sidensjalar med briljanter och glitter umgicks och minglade de i Parissocieteten, där de upplevs som starka opinionsbildare.

I Afghanistan långt där ifrån underkastar sig fattiga kvinnor i heltäckande slöjor bland lerhusen i de gamla klanstyrda primitiva samhällena.
Jag tror att dessa kvinnor inte ens skulle våga drömma om att någon tog strid för dem, genom att kämpa för de ädla värdena frihet, jämlikhet och broder/systerskap.

1 kommentar:

  1. Burkan, då främst, har blivit för oss "västerländska" kvinnor en symbol för kvinnoförtryck! Lika lite som vi kan förstå varför man "måste" skyla hela sin kropp med en "tygstycke", lika lite förstår säkert dessa kvinnor varför vi inte gör det! Dom är uppvuxna med det, det ingår i deras miljö och arv.
    På min mormors tid, ansågs det "lättfotat" att skydda sej, så det inte blev mera barn. Man såg liksom ner på den kvinnan, hon hade sex för "nöjes" skull det ansåg iallafall min mormor.
    Vi har ju kommit en bit sedan dess, vi västerländska kvinnor. Vi har satt ner foten och bestämmer själva över vår kropp och våra liv.. (i de flesta fall, måste väl tilläggas).

    Att inte bära burka anses (så vitt jag har förstått) "lättfotat". Om kvinnan tar av sej burkan offentligt, förlorar hennes make (!) sin heder, (rätta mej om jag har fel).
    Vill dessa kvinnor ta av sej burkan? Både ja och nej. Men det verkar som´om de kvinnor som har haft förmånen att utbilda sej, har en annan syn på saken. Att vidga sina vyer genom utbildning, att bilda sej en uppfattning, genom att se hur kvinnor i övriga världen lever. Även för de kvinnor som tvingas att könsstympa sej, reser sej mot detta vidriga ingrepp.
    Ingen kvinna ska tvingas mot sin vilja, skyla sin kropp med en burka, eller att stympa sitt könsorgan, för att en annan människa (man) kräver det. Förvisso är säkert männen även fast i dessa vidriga "traditioner" deras "heder" styr dem till att kräva detta av "sina" kvinnor.
    Det hör ju till mänskliga rättigheter att få en utbildning, jag hoppas innerligen att män och kvinnor i dessa fattiga länder får en möjlighet till det.
    Jag menar inte att dom ska leva som vi, med våra traditioner, men att leva sida vid sida utan att förtrycka varandra, borde vara en självklarhet!
    Men, jag lever väl i det blå förstås.....(det finns mycket att fundera över. Och vill inte på något sätt hävda att jag är expert på detta med kvinnligt förtryck, burkor och könsstympning...)
    /B-M

    SvaraRadera