fredag 4 december 2009

Stefan Persson är stor. Kamprad är liten.

Lyssnade ganska beklämd på när Kamprad sommarpratade i radion.
Det var så viktigt för honom att bygga på sitt monument över sig själv som den arbetssamme och redige smålänningen, utan någon som helst faiblesse för livets goda.
När han påstod att hustruns och hans matkonto understeg det belopp som makarna spenderade på fågelmat, så tappade jag all tilltro till karln.- Sitter du i radio och yvs över hur påvert din fru och du lever????? Det påminde mig om en gammal hysterisk MontyPythonsketch, men jag skrattade inte. Alla som har jobbat hårt borde kunna njuta av en laxskiva då och då, varför inte? Vad är det han vill påvisa?

Den rikaste personen i Sverige är H&M-ägaren Stefan Persson. Han är också vår främsta skattebetalare.
Förra året bidrog Persson till skatteverket med 797,4 miljoner kronor. 7-9-7 komma 4 m-i-l-j-o-n-e-r kronor!
Det blir mycket skola, vård och omsorg.
Förra året donerade han dessutom 350 miljoner till Karolinska Institutet.
Kamprad är än mer förmögen men ägnar sig gnetigt åt avancerad skatteplanering. Kamprads bolag ägs formellt av en välgörenhetsstyrelse men det beror inte på att Kamprad är intresserad av välgörenhet utan på att bolaget på så sätt undviker skatt. Som privatperson har Kamprad inte betalat skatt i Sverige utan i Schweiz, där han bor sedan 30 år, och hans skattesats är minimaliska 0,0006 procent.

Så hylla Stefan Persson!
Överhuvudtaget alla företagsledare som lyckas driva och satsa framgångsrikt, kraftfullt och med framtidsanda - det är stort!
Större är att stanna i sitt land, på gott och ont.
Sverige och svenskarna behöver er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar