onsdag 2 juni 2021

Det är bara regeringspartierna som inte vill se nåt komma.

Håkan Boström, GP, utdrag ur ledaren: Hur överheten lär sig att blunda för verkligheten


Det svenska samhället producerar aktiv okunskap om politiskt kontroversiella ämnen som exempelvis invandring, klaner och brottslighet.

Vi såg det inte komma…”. Statsminister Stefan Löfvens ord i november 2019 har blivit bevingade. De fem orden fångar väl hur ansvariga svenska politiker och myndigheter länge blundade för kopplingen mellan viss invandring, kriminalitet och andra sociala problem.


För kunskapen har funnits där hela tiden. Redan för ett sekel sedan beskrev amerikanska sociologer de speciella mekanismer som gör att invandrarungdomar, i synnerhet pojkar, har en tendens att bli rotlösa i det nya landet och dras in i kriminella gäng. Det krävs ingen större fattningsförmåga att förstå det.

Samma sak kan sägas om klankriminaliteten från delar av Mellanöstern som uppmärksammats på senare år, och som vi åter påmints om i dagarna. Sådana invandrade klaner har funnits i Sverige i decennier.

Överhetens förhållningssätt är både grundat i ideologi och maktstrukturer. Sverige har under decennier av socialdemokratiskt styre präglats av föreställningen att alla människor i grunden är likadana och att alla sociala problem kan lösas enligt samma förment vetenskapliga mall.

Tyvärr får det praktiska konsekvenser. Samhället blir dummare när färre perspektiv bryts mot varandra. Det får svårt att hantera nya utmaningar. Samhället tappar också sin handlingskraft när formspråk och strategi blir viktigare än innehåll och ärlighet.

Alla som inte kan leva upp till idealet klassas som "svaga", mer eller mindre hjälplösa offer för sociala omständigheter.

--------
Kommentar av NN:- "Åsiktskonformismens tillskyndare skrek "rasist" så snart någon ens andades att det kan bli problem med den stora migrationen. Allt för att samla ryggdunkningar i FN och annorstädes."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar