lördag 26 december 2020

Om folk kunde sin historia, så skulle alla enkelt känna igen BLM i Kinas rödgardister.



Habi Zhang om BLM:s likheter med Kinas rödgardister under Kulturrevolutionen.
-------------------------------------------------------------------
 Som student av den kinesiska kulturrevolutionen kan jag knappast förbise den oerhörda likheten i retoriken, hoten, våldet och metoderna, mellan BLM-demonstranter som lyfter nävarna idag och Röda gardet som höll Maos lilla röda högt. 

För att rensa maktens övre skikt satte Mao in den skrikande, maktgruppen -  röda gardet. Deras mål var att störta de fyra äldre (Gamla Idéer, gammal kultur, gamla vanor och gamla tullar). Istället krävde krigförande Röda gardet att nya namn skulle användas på historiska på platser, de förstörde statyer och tempel, brände böcker, och hängde ut gamla lärare och intellektuella som landets svikare. 

Alla auktoriteter måste fördömas. De unga radikala studenterna, några av dem inte äldre än fjorton, började tortera och döda oskyldiga för "den goda sakens skull".
Under ett decennium ruinerade den kinesiska kulturrevolutionen grundligt landets finanser, krossade traditioner, och förstörde all social tillit genom att vända familjemedlemmar på varandra. Och - de dödade  över en miljon människor. 

Hur långt ska dagens kulturrevolutionistiska västliga omstörtare gå?
·


2 kommentarer:

  1. Intressant jämförelse.

    SvaraRadera
  2. Fast detta måste väl ändå också gälla för det tillika vänsterradikala AFA/Antifa....

    SvaraRadera