fredag 3 juli 2020

Utanför enfalden i regering och opposition finns visheten och det sunda förnuftet.


Josefin Utas, Medborgerlig Samling.
SKULDEN FÖR ATT VILJA ANDRA VÄL: INTEGRATIONSSKULD

Begreppet "integrationsskuld" som nu har börjat användas överallt inom politik och samhälle har jag problem med. I en länk i Språktidningen (2018-10-01) förklaras ordet så här:
"Integrationsskuld används för att beskriva ett samhälleligt tillkortakommande. Sverige kan alltså sägas stå i skuld till den som inte har fått tillräckligt goda förutsättningar för att komma in på arbetsmarknaden."
Med andra ord växer Sveriges integrationsskuld ju fler flyktinvandrare med lågt humankapital, utbildning, annorlunda kultur m.m. som kommer till Sverige. Ju mer välvilja och "humanitet" vi visar dem, desto större blir vår gemensamma skuld gentemot dessa människor.

Inte nog med att vi alltså ska rädda dessa från krig, våld och förtryck, samtidigt ska vi ersätta dem för alla de brister, eller snarare skillnader, mellan där de bott förut och Sverige. I detta ljus är det alltså ett problem att vi har (haft) det så bra i Sverige. Ju fattigare vi har det här, desto mindre skuld hade vi att betala gentemot dessa människor. Summerat: genom att vara humana och snälla gentemot andra, har vi satt oss i skuld. Detta är helt snurrigt.


Om något vore det betydligt rimligare att de människor, som fått frihet och skydd av ett samhälle, skulle stå i moralisk skuld till det samhället. Det behövs inget bugande och bockande av tacksamhet av invandrade, däremot skulle invandrade antas vara villiga att betala tillbaka i form av att de assimilerar sig; utbildar sig, lär sig språket, skaffar jobb, bidrar till civilsamhället osv. Och det är fullt möjligt för invandrade att göra utan att staten bär dem framåt och curlar dem med hjälp av skattemedel. 

Friheten i Sverige ger stora möjligheter för alla som vill att hitta egna vägar till att lära sig språket, förkovra sig och skaffa arbete.

Det är orimligt att ha invandring av människor till ett land där de som bott i landet länge ska ha en moralisk och praktiskt skyldighet att "ta om hand" och kompensera för alla brister de invandrade haft i sina tidigare liv. Stor invandring till ett land kan inte fungera utan att de som kommer till landet har ett stort ansvar för sina egna liv.

3 kommentarer:

  1. Josefin är värd att lyssna på, en av mina favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. USA har Candace Owens, Sverige har Josefin Utas. Hon är en pärla. Statsminister kanske!? Men tyvärr skulle hon nog inte vilja, eftersom hon är en klok person.

      Radera
  2. Lysande upplysning. Jag gillar Utas med eller utan MbS.
    Hur fås partiet med många yngre goda, rätta tankar att bli ett riksdagsparti som kan göra skillnad?

    SvaraRadera