måndag 9 mars 2020

Ta mig sjutton,

det stämmer nästan på decimalen. Det var wild-and-crazy-åren som jag nog helst vill glömma. Men kör i vind för u-formad lyckokurva!

Min Björn säger dock att han bara har haft en åldersnojja, och det var när han var mellan 5 och 7 år. Oklart varför. 

Begreppet medelålderskris känner vi igen. Finns den på riktigt?

Forskaren David G. Blanchflower, vid Dartmouth College i USA, säger att alla människor har en speciell tidpunkt i livet där allt är som värst.
Studien Blanchflower är baserad på data från 500.000 personer, och är publicerad av National Bureau of Economic Research. Hela 95 u-land och 37 i-land är med i undersökningen.

De har sammanställt en rad studier av folks upplevda lycka och därefter sammanställt resultatet.

Undersökningen gäller 15 olika faktorer som kan hänga samman med varför människor känner sig olyckliga. Bland annat smärtor, fobier, sorger, ensamhet, att leva under stress, och att inte kunna sova.

Trots de många olika yttre faktorerna i folks liv, menar Blanchflower ändå att han ser ett mönster hos deltagarna.
Den amerikanske studien konkluderar med att vi är minst lyckliga i en alder av 47,2 år i i-länderna. Äldern i u-länderna är något högre och ligger ligger på 48,2 år.

Forskaren visar att den U-formade lyckokurvan finns över hela världen.Denna kurvan gäller för de flesta av oss. Blanchflower säger till CTVNews att den stämmer för folk som är singlar, för folk som har fått barn, och de som inte har barn. Och oavhängigt av kön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar