torsdag 26 december 2019

Mannen som fick prinsessan. Och förlorade henne.

Ari Behn, 47 korta år.

                Ari Behn led av psykisk ohälsa. Hans motto var Allt eller Inget.

 Självmord lämnar oss med chock, hur kan det vara möjligt, han var ju nyss här, vi talades vid i tisdags, allt gick ju så bra nu, han hade ju allt, vi trodde att han äntligen funnit harmoni........

Persbrandt uttryckte det väl, "mörkret tog honom". Jag tänker att när förtvivlans ljus har slocknat så är allt som  återstår att låta mörkret befria en. 

Ingen av oss levande kan förstå denna frestelse -  att släppa taget och låta sig följa den lockande och porlande bäcken bort, bort, bort. Där ingenting längre är en för tung ansträngning, där ingenting gör ont och ingen blir besviken.

När jag flög på SAS hade jag en älskad Purser-kollega, han hade charm, glimten i ögat och  skojade och roade passagerarna. Men jag upplevde alltid att det fanns en desperation i blicken. 

En julafton när familjen tittade på Kalle Anka gick han upp på vinden och hängde sig. Min reaktion då var att det var en oerhört självisk handling. Om man nu vill lämna jordelivet varför göra det just på julafton, och på så vis drabba alla kära varje julafton resten av deras liv. 

Kanske just därför.

5 kommentarer:

  1. Livet måste ha en mening, en väldigt bra bok av Viktor Frankl, neurolog och psykiater. Satt i koncentrationsläger i tre år. Han jobbade efter kriget med att hjälpa självmordsbenägna att hitta mening i livet.

    SvaraRadera
  2. Om man lider av obotlig cancer kan jag förstå att man avslutar sitt liv innan döden inträder med all plåga och lidande. Att lida av psykisk ohälsa är som att ha cancer i själen, därför är det förståeligt att inte orka mera. Sen tror jag oftast det är stundens ingivelse. Själva julen är en svår tid för många. Oerhört sorgligt men vi vet sällan vad andra människor bär på bakom fasaden.
    Dgdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka ord. Precis så har jag uppfattat det, fruktansvärd dödlig sjukdom som inte syns utåt.

      Om man fångar den självmordsbenägne just då, i det ögonblicket, då, men bara då, har man en chans att lyckas.

      Radera
  3. Årligen dör ca 300 människor/år i trafikolyckor. Samtidigt dör ca 1500 i vardera fallolyckor och självmord. Här behövs samma nollvision som för trafikdöden.

    SvaraRadera