onsdag 13 november 2019

Vaken journalist på expressen.

Varför har vi inte bara stängt islamistskolan?

Karin Olsson om avslöjandena om Vetenskapsskolan.
KRÖNIKA. Som cynisk journalist blir man sällan förvånad över nyheter. Allt har man förstås redan sett, hört eller förutspått.
Men i fråga om skolan tappar jag ganska ofta masken. Det är svårt att ta in att Sverige, som varit världskänt för sitt rationella och progressiva samhällsbygge, kan missköta denna grundläggande institution så. Vi kan prata om antikens och Bibelns sorti från läroplanerna. Men det värsta exemplet just nu är islamistskolan som tillåtits fortsätta trots år av larm.

Expressen/GT:s Daniel Olsson och Frida Sundkvist, samt Dokus Magnus Sandelin har den senaste veckan gjort en rad avslöjanden om det som tidigare hette Vetenskapsskolan, nu Safirskolan.
Skolkoncernen har fått kritik på en rad fronter. Koncernen har till exempel haft en låg andel utbildade lärare, bristande sexualundervisning och otillåten religionsundervisning i islam på lågstadiet. Man har bannats för könsseparation och att arbetsledningen skulle jobba efter ”islamisk rätt”. Sedan blir det ännu värre.

Fyra personer som rest till IS-kontrollerade områden i krigets Syrien har arbetat på skolan efter att de kommit hem. Tre av återvändarna var i september kvar på personallistan.

Deras gamla chef, Abdel-Nasser el Nadi, tidigare rektor och huvudman för Vetenskapsskolan, är en av de sex islamister som Säpo i våras frihetsberövade då de ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Som ledande figur i den extrema islamistiska miljön bedöms han ha spelat en viktig roll för radikaliseringen i Sverige. Skolan har formellt varit icke-konfessionell, men i praktiken agerat som en muslimsk skola och finansiär av, ja vad kan det vara?


Skolkoncernen har fört över miljoner till både Saudiarabien och Malta.
Försäljningen av Vetenskapsskolan i somras, och namnbytet, innebär inte att banden till den gamla ledningen klippts. Enligt överlåtelseavtalet ska den nya ägaren betala 250 000 kronor i månaden till El Nadis familjs bolag fram till 2028. Om man inte gör det återfår de gamla ägarna kontrollen över skolan.

 Stora summor skattepengar ska alltså fortsätta rulla in månad efter månad till samma kretsar som tidigare.

3 kommentarer:

  1. Ständigt dessa muslimer, dessa islamister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valboskap förtusan. Endast därför!

      Jungman Jansson

      Radera
  2. Det kommer att löna sig för mig lite längre fram säger lövet.
    s

    SvaraRadera