tisdag 5 november 2019

TV4as partsinlaga i Kalla Fakt om Ystadföräldrarna.

Jag är inte jätteintresserad av den här tragedin, det finns såååå oändligt många andra. Men det handlar ändå barn som hållits utanför samhället i hela sina liv. 

Det som däremot intresserar mig är våra TV-kanalers eviga dolda folkfostrande och tillrättaläggande. 

Barnen omhändertogs 2018, de ”misstänks under lång tid ha levt isolerade och inte fått ta del av samhällets resurser i den omfattning som de har rätt till”. Skatteverket har kommit fram till att familjen vistas i Sverige men att inget av barnen gått i skola.


Föräldrarna," landets värsta", Pernilla och Hans berättade sin version om förhållandena i hemmet i TV4 igår.


I TV4:s Kalla Fakta gav föräldrarna bland annat sin förklaring till varför barnen inte gick i skolan, och det blev många välrepeterade och ordrika försvar. De hade minsann inte gjort något fel - överhuvudtaget var de båda helt oskyldiga och fina föräldrar som naturligtvis ansåg sig orättvist drabbade av samhället


 Sydsvenskans kulturskribent Peter Fällmar Andersson kritiserar programmet och skriver” att Kalla Fakta nöjer sig med att göra tittarna nyfikna – men att de inte ställer några motfrågor.
”När den centrala frågan: ”Varför vill ni inte ha barnen i vanlig skola?” slutligen ställs besvaras den av mamman: ”Och det är ju så att det vill vi visst då. Och framför allt nu så har vi absolut inget problem med det. Men vi trodde då kanske lite naivt att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var någonting som vi tillsammans kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola.”
Peter Fällmar Andersson skriver att han tycker att svaret är obegripligt och att det får hänga i luften.

TV4:s reporter Therése Cedergren svarar på kritiken, och låtsas att hon och TV4 varit "jätteskarpt kritiska till föräldrarna".

Den kritiska delen visades inte på min TV4.

Sen skyller Cedergren på den svåra "bildsättningen".
– Det är fruktansvärt svårt att bildsätta en sådan här dokumentär. Det har varit en jätteutmaning. Hur ska man bildsätta det här utan att visa exteriör av huset? Vi måste ha några bilder. Vi ville också visa hur vackert Österlen är, och mitt i allt detta har denna barnfamilj bott. Vi ville visa kontrasterna. Därför har vi tagit de bilderna. 

Larv!

TV4-redaktören Sara Recabaren går också in i maktens försvarsposition.

– . Vi har noga gått igenom all fakta och kollat att det vi kan presentera är korrekt och att reportaget i sin helhet ger en balanserad bild.

Och tänk.  

Att just "visa helheten och ge en balanserad bild" var det som TV 4as Kalla Fakta absolut misslyckades med.

Sara Recabaren är såklart också kritisk till att en annan journalist, Peter Fällmar Andersson,  kritiserar deras kvinnliga reporter. 

Våra egenmäktiga statsmedier tillåter sig nämligen inte att bli kritiserade.

Men Peter Fällmar Andersson menar att kritiken hade varit densamma om det varit en manlig reporter:

– "Problemet här är inte vem som ställer frågorna, utan hur de ställs eller inte alls", säger han.  

Det var år och dar sen jag höll med en sydsvenskan-journalist.

4 kommentarer:

  1. Och ingenting om 18-åringen som nu är myndig och får göra "vad han vill".
    "Vill" han bo kvar i det stängda huset? Eller vill han bo själv och gå i skola eller jobba? Varför intervjuades inte han? Eller "ville" han inte det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så, TV4-programmet låtsades leverera, men allt vi fick var fler frågor.

      Radera
    2. Faktiskt oroande för den killen! Dom andra barnen har soc nu (äntligen!) koll på.

      Radera
    3. Håller med dig. Äldste sonen har kommit helt ikläm, säkert lojal med mamman och pappan utan möjlighet att få möta världen utanför fritt. Så sorgligt..

      Radera