fredag 13 september 2019

Uppviglaren reinfeldt.



Katarina Barrling, SvD: - Att öppna sitt hjärta. Tills för några år sedan var det en formulering som förknippades med romantik eller möjligen religiös extas. Men så höll Fredrik Reinfeldt ett tal sommaren 2014, och numera går associationerna i stället till frågan om invandring.

Ledare som rakt upp och ned ber en hel befolkning att öppna sina hjärtan för en abstrakt kategori bestående av fullkomliga främlingar gör något radikalt: de tar steget in i utopiernas värld. Åtminstone om de med öppna hjärtan faktiskt menar det de säger: att fullkomligt utlämna sig och vara beredd att erbjuda allt man har till sin nästa. Det förekommer att människor är beredda att göra det, även för främlingar – i krig för den egna nationen till exempel – men den som tror att det räcker med en allmänt hållen engångsvädjan från statsledningen för att framkalla en sådan kollektiv vilja löper överhängande risk att bli besviken.

Och på motsvarande sätt som det är väl hårt att avkräva människor öppnade hjärtan i enlighet med en abstrakt princip som de får sig ålagd uppifrån, är det väl hårt att moraliskt klandra dem om de nu inte lyder uppmaningen. Ändå är detta vad som gjorts. Den som uttrycker oro eller motvilja inför en migration av en sådan omfattning att den på avgörande sätt förändrar samhället, skuldbeläggs och beskrivs som hjärtlös. I värsta fall som rasist.

1 kommentar:

  1. Tonald Drump2019-09-13 16:04

    Det Reinfeldt sa till Svenska folket kan först låta som en vädjan som är på frivillig basis men som bara betydde att jag tänker öppna era hjärtan och plånbocker, sno era pengar och skänka bort till muslimer så bara håll käften.

    SvaraRadera