torsdag 15 augusti 2019

Sluta använda ordet islamofobi.


Norske mediaprofilen Selbekk: Sluta prata om islamofobi.

”Man kan inte skapa en handlingsplan mot en språklig konstruktion”, skriver Vebjörn Selbekk.







”Att sjukförklara kritiker av en mäktig världsreligion” är inte lösningen på hat och våld mot muslimer, skriver Selbekk. ”Islam i vår tid fungerar som en potent politisk och ideologisk kraft och en inspirationskälla till fruktansvärda handlingar”.

”Fobi är ett irrationellt ord”, fortsätter Vebjörn Selbekk och påpekar att ordet används för vissa människors upplevelser av exempelvis ”torgskräck”, ”cellskräck”, ”spindelskräck”. Detta upplevelser kan vara obehagliga men kan inte jämföras med att uttrycka skepsis till en viss religion, menar Vebjörn Selbekk.

”Det finns åtskilligt större rationella grunder att vara skeptisk till islam och olika tolkningar av den”, skriver han. ”Bruket av beteckningen ”fobi” leder tankarna till ett tillstånd av vanföreställningar. Då antyder man att människor som visar islamofobi är lite sjuka”.

Den växande kritiken mot islam i Europa har inget med fobi att göra. Detta är istället, menar Selbekk, ”en förståelig reaktion mot de fruktansvärda händelser som begås i religionens namn.

 I det hela är det märkligt att islam är den enda religion som använder ett begrepp, som ställer en diagnos på sina motståndare”.

Inga liknande beteckningar används mot andra religioner. Som exempel nämner han IS förföljelse mot kristna. ”Trots att Islamiska Staten korsfäster, halshugger och bränner kristna, beskylls man inte för att lida av någon slags fobi.”

2 kommentarer:

  1. För ett par år sen kunde man på tv se en film som en pilgrim som var i Mekka hade spelat in, vilket var förbjudet, men han lyckades filma dom saker som muslimerna gjorde. Dom kastade 49 stenar var på en vägg som symboliserade satan. Först var det pelare men då kastade man på varandra, många dog. Varje pilgrim slaktade ett får(ingen köttskam där). Just det året tog fåren slut vilket ledde till upplopp när dom slogs om fåren. Är det så konstigt att man blir islam kritisk. Kvinnor får delta bara om dom är där med sin man eller en släkting som dom inte ska gifta sig med. Gissar att många har flugit dit, ingen flygskam där.

    SvaraRadera
  2. Tonald Drump2019-08-16 08:11

    Att vara kritisk mot islam är inte islamofobi utan sunt förnuft.

    SvaraRadera