onsdag 14 augusti 2019

När alternativmedia rycker ut och klargör det fullkomligt orimliga i statsministerns fria fabuleringar i DN.

I alternativmedia får vi fakta och kunskap.

PJ Anders Linder, FB:

-"Jag måste erkänna att jag har svårt att släppa intervjun med statsminister Stefan Löfven i DN i går. Först pekar han ut det myckna knarkandet i Danderyd som en av huvudorsakerna till gängkriminalitet och skjutningar. Redan det är dubbelt orimligt.

1. Andelen unga Danderydsbor som har testat narkotika verkar förvisso vara ovanligt hög. Men ungdomar är en begränsad del av befolkningen och enligt Socialstyrelsens undersökning av narkotikabruket i Sverige finns de flitigaste användarna bland personer som antingen är arbetslösa eller föremål för Arbetsförmedlingens insatser. Där ligger inte Danderyd i topp, om man så säger.

2. Danderyds kommun har ca 33 000 invånare, åldringar och småbarn inräknade, dvs knappt 1,5 % av invånarantalet i Storstockholm. Hur stor del av problemet kan de utgöra ens teoretiskt?

Men det riktigt märkliga återstår. Efter det inledande försöket att göra klasskampsfråga av narkomanin fortsätter statsministern så här: "Vissa länder legaliserar en del narkotika och då gör du det legitimt och visar att det är en naturlig del av ett samhälle. Vi måste vara hårda. Det hör inte hemma här. Det är med och bidrar till ökade klyftor. Skillnaden i förväntad livslängd mellan Danderyd och Vårby Gård är 18 år. 18 år – det går knappt att förstå."

Narkotikan beskrivs alltså som en central orsak till att folk lever längre i Danderyd än i Vårby. Men det var ju enligt statsministern i Danderyd som knarkandet var särskilt omfattande. Vad han faktiskt säger är alltså att narkotika förlänger livet. Onekligen ett nytt sätt att förhålla sig till frågan.

En förklaring kan vara att DN:s reporter har citerat honom fel, men i så fall borde det ha begärts rättelse och någon sådan har jag ännu inte sett. Och då handlar det hela antingen om att statsministern vill spela ned sitt eget och regeringens ansvar och skylla ifrån sig eller om utomordentligt valhänt hantering av det språk som är ett av en ledande politikers viktigaste verktyg. Ingetdera är en riktigt uppmuntrande tanke.



1 kommentar:

  1. Tonald Drump2019-08-14 14:50

    Det anstår inte en socialdemokrat att erkänna ett fel. Allting är andras fel.

    SvaraRadera