måndag 11 februari 2019

Allt är numera guilty pleasures.

Mångmiljonomsättning på rosor väntas.


Rosor står högt i kurs denna veckan när min föllsedag - Alla Hjärtans Dag - kommer upp. De röda rosorna symboliserar i bästa fall kärlek, i sämsta fall diktatorisk sossepolitik. 

Men säg den glädje som får bestå nuförtiden, ty det är inte bara bilar, flygplan och rött kött som hamnat på mijöbelastningslistan - nu kommer också rosorna på förbudslistan.

De populära rosorna flygs nämligen in från Afrika, eller föds upp i holländska växthus.  En enda ros i flygplan från Kenya har ett klimatavtryck på ett kg CO2, medan om rosen istället är uppvuxen i Nederländerna så sparas visserligen den 6000 km långa flygresan in, men värmen i ett holländskt vinteruppvärmt växthus har fem kg CO2 per ros i klimatavtryck.

Det betyder i runda tal att en kenyansk rosbukett är lika skadlig för miljön som ett kg oxkött, medan de holländska motsvarar skada som fyra kg kött. Äta eller fira, det är frågan.

Dags att kompensera för romantik?


6 kommentarer:

 1. Jag äter inte kött. Kan jag köpa mig en ros nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om du skäms samtidigt, och lajkar Greta!

   Radera
 2. Vad många jobb ( och kostnader) ”klimatkrisen” skapar. Att räkna ut klimatavtryck på alla möjliga och omöjliga företeelser. Vilket svammel. Här där jag bor är det ett fantastiskt väder idag, strålande sol, några minusgrader, vindstilla och gott om snö. Så långt från klimatkris man kan komma. Hur gör man för att få ha sånt här väder fler dagar. Endast klimatguden Rockström och klimatjesus Greta vet.

  SvaraRadera
 3. Jag firar också min födelsedag på torsdag. Får bli en rejäl biff i stället för rosor då.
  Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då firar vi med en festmåltid, Maggan!

   Radera
 4. Dags för de som på olika sätt "skyddar vår jord",att gå ut och demonstrera,mot Rosor...Djuraktivister och liknande grupper,kan ju visa upp hur de på enkelt sätt,kan förstöra rosenrabatter...

  SvaraRadera