tisdag 13 april 2021

Det blir mer och mer komplicerat i woke-världen - att få till det på slutet.

I Hollywod får ingen vit skådis längre agera som färgad, det anses kränkande mot hudfärgen, ingen straight får agera som HBTQ-person, minoriteter får över huvudtaget inte nämnas, färgade måste få fler roller än den vita överhögheten, och kvinnor måste spela starkare, snyggare och bättre rollfigurer än män, och helst ha högre lön. 

Nu kommer nästa grupp, de funktionshindrade, och rasar i ett öppet brev till filmindustrin i USA, för att de ständigt blir diskriminerade och osynliggjorda i underhållningsindustrin. Uppropet är undertecknat av 80 personer från branschen.

Det har ett namn, som kanske är okänt för de flesta: ableism.
Ismen täcker diskriminering och fördomar mot människor med funktionshinder.

Och det är ett kroniskt problem, menar de som skrivit under.
 
Själv har jag hela livet trott att det var det som var själva skådespeleriet - att den som agerar gör det med talang, hårt arbete och drivkraft, till en konst -  för att försöka gestalta en annan människa - så att vi åskådare finner det trovärdigt. 

Om alla i filmerna och på teatern bara ska spela sig själva i rollerna, ja, då kanske det blir lite mera rättvist kanske - men rätt ointressant.

3 kommentarer:

  1. Nu förtiden är det viktigare med "rätt åsikter", "rätt hudfärg", "rätt handikapp" än kompetens, fallenhet eller intresse.
    Uppenbart oavsett vilket gebit det än gäller.

    SvaraRadera
  2. Hoppas han klarar sin cancersjukdom och får uppleva att demokratin fungerar. Med det sagt vågar jag inte utesluta att V, Mp, S och Annie Lööf stjäl makten med odemokratiska metoder

    SvaraRadera
  3. Första rubriken på text-tv sporten är Stängs av efter rasismskandal. En tjeckisk spelare stängs av i 10 matcher. Har tydligen viskat "avskyvärda rasistiska kränkningar" i örat på en spelare. Som också stängs av, i 3 matcher. Vilket svammel. Aktivisterna finns på text-tv sporten också. Senaste året har det på text-tv sporten varit ofta om rasism. Ständigt detta om rasism, som man då menar är kopplat till högerextremism och SD. Värsta rasisterna jobbar på SVT.

    SvaraRadera