tisdag 1 december 2020

Di:s Viktor Munkhammar om regeringens Raggarkalkyl.

Ringde idag min husläkare och vårdcentral, var uppriktigt nyfiken på hur de planerar, och var de befinner sig i processen att kalla oss i kommunen  till vaccination

. Sekreteraren som ringde tillbaka lät förvånad och lite tagen på sängen när hon förklarade att ingen vet någonting. Jag lägger mina förväntningar nere i källaren där alla andra förväntningar på Löfvén, Hallengren och regeringen, FHM, och oppositionen redan ligger.
Viktor Munkhammar:

- Det offentliga Sverige tycks inte ha någon brådska att komma i gång med vaccinering mot covid-19. Det är i alla fall intrycket man får när ledande företrädare för regeringen och myndigheter uttalar sig. Budskapet är att det dröjer ungefär ett år och att det inte finns så mycket att göra åt saken.

Det står i bjärt kontrast till hur det låter i andra länder. Planerna i exempelvis Spanien och Storbritannien tycks högst konkreta och väl utarbetade. Britterna har till och med utsett en minister som ska ansvara för att det går så fort som möjligt.

Den svenska regeringen verkar, av socialminister Lena Hallengrens uttalanden att döma, i stället mest intresserad av två saker: att inte skruva upp förväntningarna och därmed riskera besvikelse. Och att vaccineringen inte ska gå snabbare i någon del av landet än i någon annan.

Men regionerna har inte direkt briljerat hittills i krisen. Först visade det sig att det knappt fanns några lager av skyddsutrustning, sedan visade de sig oförmögna att få igång testning i större skala. Och när landet fick en andningspaus under sommaren underlät de att bygga upp testkapaciteten i tillräcklig grad.


Över alltsammans svävar en dimma av oklar ansvarsfördelning och passivitet där den ena aktören alltid väntar på klartecken eller besked från någon annan. Och framför allt är den sjukvårdsapparat som ska göra jobbet hårt pressad av själva grundproblemet.

Raggarkalkylen ser ut som följer: 4.800/12x0,035=14. 4.800 miljarder kronor är vad BNP ungefär väntas bli nästa år, tolv antalet månader och 3,5 procent hur mycket restriktioner och smittoro dämpar den ekonomiska aktiviteten jämfört med ett normalläge. Ut trillar 14 miljarder i tappad produktion för varje månad extra det dröjer.

Jag kallar det inte raggarkalkyl utan orsak. Det enda som är säkert i formeln ovan är att året har tolv månader. Men det ger en indikation på vilka belopp det handlar om.

2 kommentarer:

 1. Gäller det lagar dom gynnar afghaner så går det snabbt.

  SvaraRadera
 2. Hela regeringen verkar bestå av kvalificerade mytomaner.
  Den ene ljuger värre än den andre.
  Medan de lägger allt tyngre skattebörda på befolkningen
  glassar de själva omkring med feta arvoden som de stjäl från folket.

  SvaraRadera