torsdag 1 oktober 2020

Sverige har inte en suck av en chans i Finnkampen.

expressen idag.

Under torsdagen och fredagen samlas Europas stats- och regeringschefer för ett extrainsatt EU-toppmöte i Bryssel. Men statsminister Stefan Löfven kommer inte att resa dit, mötet krockar med hans mors begravning. I stället får Löfvens finländska kollega Sanna Marin även företräda Sverige.

Men varför stanna vid ett kort inhopp? Det finns flera politikområden som skulle kunna fungera bättre med finländsk styrning.


Polisen.

De finländska poliserna är få – polistätheten är lägst i Europa – men effektiva. Enligt en studie löser man 98 procent av morden, mot blott 82 procent i Sverige. En orsak är förstås att Finland har betydligt mindre problem med gängkriminalitet och utanförskapsområden än Sverige – men det är ju i sig en fjäder i hatten för polisen, även om en mer avvägd migrationspolitik troligen har spelat en viktigare roll för det sistnämnda. Uppklarningen är dessutom hög också för exempelvis bostadsinbrott.

Bostäder.

Corona
Någon slutgiltig dom över pandemibekämpningen går ännu inte att avkunna, men än så länge ser det bra ut för Finland. Man har 90 procent färre döda i corona per capita jämfört med Sverige och ekonomin har inte drabbats alls lika hårt som den svenska. Receptet är snabba nedstängningar – men ingen total lockdown.

Skolan
Finlands skolsystem har tappat mark i de senaste Pisamätningarna. Men det är fortfarande bäst i Norden. Till skillnad från i Sverige är också resultatskillnaderna små mellan skolorna.
Statliga övningsskolor där lärarstudenter kan praktisera är en förklaring, en annan att man sätter in extra stöd till elever tidigt – omkring tio procent får regelbundet stöd.
Men den viktigaste orsaken till framgångarna är nog att läraryrket har behållit sin status i Finland.

Finland är extra intressant. Efter nära 700 år tillsammans finns inget annat land som liknar Sverige lika mycket när det kommer till förvaltning och juridik. Det betyder att många goda finländska idéer snabbt kan implementeras även i Sverige.
Det vore en Finnkamp med idel vinnare.

2 kommentarer:

  1. Är inte finska statsministern sosse? I så fall kan hon dra åt helvete!

    SvaraRadera